Kuřecí čtvrtky na zelí. Připravte si skvělé jídlo kombinující jemné maso s nezaměnitelnou chutí zelí
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené. Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
- kuřecí čtvrtky
- 500 g kysaného zelí
- 2 nožičky pikantní klobásy
- 1 cibule
- cukr
- sádlo
- jablko
- bobkový list
- pepř
- nové koření
- sůl
- kmín
- mletá sladká paprika
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Pokud holdujete české kuchyni, tak si na kuřecích čtvrtkách na kysaném zelí určitě pochutnáte.
Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.
Postup:
Čtvrtky přepůlíme, osolíme, okmínujeme a poprášíme paprikou. Zakápneme olejem a necháme chvíli odležet.
Do hrnce dáme rozpálit sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, cukr a necháme trochu zkaramelizovat.
Přidáme zelí, na kostičky pokrájené oloupané jablko a na kolečka pokrájenou klobásu. Podle chuti osolíme, případně dosladíme.
Pekáč lehce vymažeme olejem, dno pokryjeme zelím, na to vyrovnáme maso, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů.
Nakonec odklopíme a necháme dojít na barvu.
Dobrou chuť!
Související
-
Kuřecí prsa v kari omáčce. Exotika na českém talíři potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i oči
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je novodobý králík. Když se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých kuchyních podobnou pozici.
-
Drůbeží maso jinak. Udělejte si netradiční kuřecí placičky s bramborovou kaší, nejen děti si smslnou
S trochou nadsázky e dá říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuřecí játra s pórkem. Připravte si skvělý pokrm kombinující dvě výrazné a nezaměnitelné chutě
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. Kombinace jater s výraznou chutí pórku je neopakovatelná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka