Gruzínský černý čaj je ideální pro lenochy a vánoční pohodu, žaludek zklidní japonský Hojicha
Některé druhy čajů nás v zimě zahřejí a dokonce umí zklidnit rozbouřený žaludek. A právě během svátků řešíme kvůli přemíře jídla a pití žaludeční problémy častěji, než jindy. Podle pardubické čajovnice Nely Nevělíkové existují čaje, které umí zklidnit trávicí systém a ulevit od pocitu těžkosti.
„Nejlepší je japonský zelený pražený čaj Hojicha. Když má člověk rozbouřený žaludek, skutečně uleví, protože působí zásaditě a dokáže škody, které jsme nesprávnou stravou napáchali, napravit. Máme s tím vlastní dobrou zkušenost,“ říká čajovnice.
Čaj z Gruzie v servisu po babičce
O Vánocích je ideální příležitost sejít se s rodinou u šálku kvalitního čaje. Pokud máte ještě uchovaný starý čajový servis po babičce, zkuste ho vytáhnout z vitríny a připravit do něj čaj, který doporučuje čajovnice Nela Nevělíková.
Nejlepší je teď v zimě čaj černý, ne příliš chuťově vyhraněný, aby chutnal všem. Černý gruzínský čaj by mohl být tím pravým. Je to čaj s kulatější chutí, má příjemný medový podtón a není náročný na přípravu. Nemá totiž moc tříslovin, takže se může ponechat v konvici s vodou klidně delší dobu. Proto se mu také říká čaj pro lenochy,“ usmívá se čajovnice.
Pokud se potřebujete pořádně zahřát, a jste spíše na sladké, vyzkoušejte masala čaj yogi. Základem je černý čaj a koření. Z koření je tam nejčastěji hřebíček, skořice, pomerančová kůra, pepř, kardamom. Koření se vyvaří, přidá se černý čaj, mléko, med nebo cukr nebo můžete zkusit osladit agáve sirupem. A pak už si čaj jen v klidu s rodinou nebo klidně i sami vychutnávejte a užívejte si pohodu Vánoc.
Co se ukrývá v sáčkovém čaji? Pít ho nebo se mu vyhnout? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Černý čaj na rozdíl od zeleného zahřeje. Navíc udělá dobře žaludku
Zelený čaj ochlazuje a černý zahřívá. Proto je v zimě vhodnější popíjet černý čaj. Tento nápoj má velmi dobré účinky na lidský organismus.
-
Chcete posílit imunitu? Zkuste čaj z ošklivých listů bergenie nebo ze smrkových větviček
Radka Svatošová si chodí do lesa pro zdravou energii. A protože je to bylinkářka, sbírá větvičky jehličnanů a spolu s pryskyřicí z toho vyrábí léčivé mazání.
-
Čajová královna z Poličky vaří v osmnácti nejlepší čaj na světě
Studentka střední školy v Poličce umí čaj uvařit opravdu báječně. Díky němu a svým schopnostem vyhrála Kateřina Vymazalová soutěž v Číně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka