Gruzínský černý čaj je ideální pro lenochy a vánoční pohodu, žaludek zklidní japonský Hojicha

20. prosinec 2022

Některé druhy čajů nás v zimě zahřejí a dokonce umí zklidnit rozbouřený žaludek. A právě během svátků řešíme kvůli přemíře jídla a pití žaludeční problémy častěji, než jindy. Podle pardubické čajovnice Nely Nevělíkové existují čaje, které umí zklidnit trávicí systém a ulevit od pocitu těžkosti.

„Nejlepší je japonský zelený pražený čaj Hojicha. Když má člověk rozbouřený žaludek, skutečně uleví, protože působí zásaditě a dokáže škody, které jsme nesprávnou stravou napáchali, napravit. Máme s tím vlastní dobrou zkušenost,“ říká čajovnice.

Čaj z Gruzie v servisu po babičce

O Vánocích je ideální příležitost sejít se s rodinou u šálku kvalitního čaje. Pokud máte ještě uchovaný starý čajový servis po babičce, zkuste ho vytáhnout z vitríny a připravit do něj čaj, který doporučuje čajovnice Nela Nevělíková.

Čajovnice Nela Nevělíková

Nejlepší je teď v zimě čaj černý, ne příliš chuťově vyhraněný, aby chutnal všem. Černý gruzínský čaj by mohl být tím pravým. Je to čaj s kulatější chutí, má příjemný medový podtón a není náročný na přípravu. Nemá totiž moc tříslovin, takže se může ponechat v konvici s vodou klidně delší dobu. Proto se mu také říká čaj pro lenochy,“ usmívá se čajovnice.

Pokud se potřebujete pořádně zahřát, a jste spíše na sladké, vyzkoušejte masala čaj yogi. Základem je černý čaj a koření. Z koření je tam nejčastěji hřebíček, skořice, pomerančová kůra, pepř, kardamom. Koření se vyvaří, přidá se černý čaj, mléko, med nebo cukr nebo můžete zkusit osladit agáve sirupem. A pak už si čaj jen v klidu s rodinou nebo klidně i sami vychutnávejte a užívejte si pohodu Vánoc.

Co se ukrývá v sáčkovém čaji? Pít ho nebo se mu vyhnout? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související