Větvičkový čaj z jasanu povzbudí a navíc dobře chutná. Vyzkoušejte osvědčený recept

9. únor 2024

Chystáte se na procházku do lesa? Nezapomeňte si s sebou vzít košík, ne na houby, ale na větvičky. I když větvička vypadá v zimě jako mrtvá, skrývá v sobě vitamíny a živiny, které prospějí lidskému organismu.

„Nalámejte si tenké a lesklé větvičky, které vypadají čerstvě a mají pěknou hladkou kůru. Právě ty mohou ve větvičkovém čaji blahodárně zapůsobit, velmi dobré jsou i větvičky z ovocných stromů,“ doporučuje bylinkářka Radka Svatošová.

Jasan poznáte podle černých pupenů

„Vyzkoušejte třeba jasan. Ten je nezaměnitelný, protože má jako jediný černé pupeny, takže ho dobře poznáte. A patří mezi nejchutnější. Pochvalují si ho i ti nejrozmazlenější strávníci na mých kurzech. Má jemnou chuť a povzbuzující účinky,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Čtěte také

Významný kněz a bylinkář páter František Ferda byl velkým propagátorem větvičkového čaje z jasanu. Říkal, že projasňuje mysl. Proto je podle Svatošové vhodný i pro studenty, aby se jim lépe učilo.

„Je to jemnější alternativa oproti kofeinovým dryákům. Navíc napravuje acidobazickou rovnováhu v těle, pomáhá proti překyselení. Může velmi dobře nahradit zelený čaj, který je pro někoho příliš silný. Toto je jemnější varianta,“ informuje bylinkářka Svatošová.

Nejchutnější? Aronie a růže

„Použít můžete i větvičky ovocných stromů a keřů. Bývají velmi chutné. Navíc víte, co na zahradě pěstujete.

„Teď v únoru se prosvětlují stromy a keře na zahradách, každý ví, co tam má, včetně jedovatých druhů, což může být lýkovec, tis nebo akát, na ty pozor. Mně úplně nejvíc chutná aronie. Ta má léčivé i pupeny. Skvělý je maliník i ostružiník a větvičky všech možných růží, z těch jsou velmi lahodné čaje,“ vyjmenovává bylinkářka Radka Svatošová.

Jak připravit větvičkový čaj

„Na litr vody použijeme hrst větviček. Doporučuji přípravu ve smaltovaném hrnku. Dobře větvičky opláchněte, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi pět až dvacet minut, záleží na druhu větvičky. Když je voda zabarvená do zlatova nebo do hněda, máte hotovo,“ uzavírá bylinkářka.

Jak sbírat pupeny a k čemu je dobrá pryskyřice? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související