Květák v tempuře. Že nevíte o co se jedná? Vyzkoušejte náš recept a všichni u stolu budou nadšeni!

Tempura jsou kousky zeleniny nebo masa smažené v jemném těstíčku. Tahle dobrota dnes neodmyslitelně patří k japonské kuchyni, ale je původu evropského; do Japonska ji přivezli portugalští misionáři v 16. století. Název sám je buď variací na slovo ‚tempora‘, tedy půst, během nějž se jedly ryby, nebo paletu temperových barev.

Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v klasickém trojobalu milují děti i dospělí.

Vyzkoušejte si dnes náš recept na květák v tempuře.

Suroviny:
150 g kukuřičné mouky, 75 g hladké mouky + na poprášení 2 lžičky kypřicího prášku, slunečnicový olej na smažení, 1 květák (cca 1 kg), pokrájený na tenké plátky

Postup:
Obě mouky, kypřicí prášek a 430 ml ledové vody promíchejte v míse do těstíčka. Dávejte pozor, abyste ho nepřešlehali.
V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, každý plátek květáku nejprve poprašte moukou, pak jej obalte v těstíčku a nakonec osmažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na ubrousku.
Jako příloha se hodí brambory a zeleninový salát.

Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.

Pečený květák
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.