Lávka přes Chrudimku v Pardubicích už je opravená. Nově unese i sanitky

5. prosinec 2018 10:21

Dřevěná lávka přes Chrudimku pro pěší a cyklisty u pardubické Vinice je opět v provozu. Dva měsíce ji stavbaři opravovali a zpevňovali tak, aby po ní v budoucnu mohly jezdit sanitky.

Město totiž chystá opravu nadjezdu v Kyjevské ulici a tak potřebovalo zajistit rychlou variantu, kudy by se záchranná služba dostala rychle do nemocnice.

Oprava měla končit 15. prosince, ale práce byly dokončeny o dva týdny dřív. Lávka přes Chrudimku je pouze pro pěší a cyklisty a po stavebních úpravách po ní výjimečně mohou jezdit i sanitky.

„Most je dokončen, firma sundala veškeré zábrany a lidé už přes ni mohou chodit bez omezení se vším všudy,“ říká Oto Doležal ze Služeb města Pardubic.

Vjezd omezí značka

Povrch lávky je úplně nový. „Byly vybrány všechny shnilé a nehodnotné nosníky a dřevěná podlaha je nahrazená novou. Nejhorší stav byl na železné konstrukci, která když se otryskávala, tak se objevilo velké množství koroze. Nosníky musely být vyměněny, aby měla lávka nosnost 3,5 tuny.“

Lávka Pod Vinicí je na tom hůř, než se čekalo. Sanitku ale po opravě unese

Odstrojenou lávku zakrývá černá plachta

Už třetí týden je zavřená dřevěná lávka přes Chrudimku v Pardubicích Pod Vinicí. Stavbaři ji opravují tak, aby po ní v budoucnu mohly jezdit sanitky do nemocnice. Chodci a cyklisté, kteří tudy chodili, musí přejít řeku přes most u Sokolovny, ten je asi o 700 metrů dál. V půlce prosince mají úpravy skončit.

Přestože se podle Doležala objevily nosníky v horším stavu než se předpokládalo, podařilo se opravu dokončit ještě před plánovaným termínem.

Přes lávku mají v budoucnu jezdit sanitky, na začátku je ale umístěný sloupek. „Ten bude odstraněný a nahrazen dopravní značkou, kde bude uvedeno, že to je pro integrovaný záchranný systém do 3,5 tuny,“ vysvětluje Oto Doležal.

Jak dlouho lávka vydrží, nechce odhadovat. Lávka bude dál pravidelně udržována například napouštěním dřeva. Oprava lávky stála šest milionů korun, které uhradilo město ze svého rozpočtu.

Spustit audio

Související