Léčit teplem, láskou a hlavně pohybem. To umí jen kůň

15. duben 2019

Léčba koňskou láskou, koňským teplem a hlavně koňským pohybem – to je hipoterapie. Pohyb koně je zcela unikátní. Kůň totiž vytváří trojrozměrný pohyb.

Když jde, tak se pohybuje ve třech rovinách najednou. To podle hipoložky z farmy Apolenka v Pardubicích Diany Houdové nedokáže žádná jiná rehabilitační metoda.

Spektrum klientů hiporehabilitace je obrovské, od psychických poruch, po ty pohybové, jako jsou ochrnutí, poúrazové stavy, křivá páteř, a podobně. Mezi klienty farmy Apolenka Pardubice patří hlavně děti. Péče v rané fázi je nejdůležitější, hiporehabilitace má největší efekt.

Jak se vybírá kůň pro hiporehabilitaci

Kůň musí být správně vybrán zkušeným hipologem a musí mít složenou speciální zkoušku, která se po několika letech opakuje.

Nedá se vůbec říct, že některé plemeno je lepší, než druhé. Je to velmi individuální podle potřeb konkrétního klienta.

Hiporehabilitace probíhá na speciální podložce s madly. Klient se přidržuje madel a sedí na speciální podložce. Přenos pohybu koně na klienta musí být co největší, takže rehabilitace probíhá bez sedla.

Přijďte se podívat na malého strakatého oslíka

Nejen malé děti se mohou při návštěvě Apolenky poučit o tom, jak vypadá kůzle, jehně nebo osle. Staří lidé zase vzpomínají na své mládí, kdy takových farem bylo všude plno. Farma ve Spojile u Pardubic je otevřená každý den, i o Velikonocích.

Můžete si domluvit schůzky pro skupiny v rámci animoterapie. „Půjčíte si kůzlata, pomuchlujete jehňata, všechno je možné využít. Máme dokonce strakaté osle. Maminku má strakatou, táta je černý. Vloni byl malý oslík po taťkovi, letos po mamince,“ směje se hlavní hipoložka farmy Apolenka Diana Houdová.

Farma Apolenka uvítá pomocníky

„Hledáme dobrovolníky, kteří by zajistili bezpečnost při hiporehabilitaci nebo zajistili provoz našich koní na různých akcích. Apolenka totiž pronajímá své vycvičené koně, aby si zároveň trochu přivydělala, a dostala se tak  z nepříjemné finanční situace, kterou způsobil požár před necelým půl rokem.

Spustit audio

Související