Legenda ploché dráhy: Nejsme tak bohatí, aby se Zlatá přilba pořád vyvážela ven

3. říjen 2024

Na svítkovském oválu v Pardubicích se v neděli 6. října pojede 76. ročník slavného závodu. Půjde o tradiční vrchol prodlouženého plochodrážního víkendu.

Pořadatelům se povedlo domluvit účast vítězů tří posledních ročníků. Odstartovat by měl Polák Patryk Dudek, Brit Daniel Bewley i obhájce loňského prvenství Timo Lahti z Finska.

„Startovní listina je až přebitá, vysoce kvalitní. Definitivní ale bude až ráno před závodem. Mezitím se jedou závody v Polsku, v Anglii. Plochá dráha nejsou šachy. Doufejme, že na konci sezóny na sebe budou kluci při jiných závodech opatrní a snad nám všichni ve zdraví dorazí,“ prohlásil ředitel Zlaté přilby Evžen Erban. 

Sedm let čekání

Domácí jezdci se ze zisku trofeje v historii radovali patnáctkrát. Posledním českým vítězem se v roce 2017 stal Václav Milík, aktuálně zraněný. Největší nadějí tak bude Jan Kvěch.

„Dostal se do dobrého módu. Začal zjišťovat, že i ve světě může porazit kohokoliv, což je pro sebevědomí závodníka výborné. Honza je skromný, rozumný kluk. Když už byl jednou druhý, proč by nemohl stoupnout ještě o stupínek výš. Konkurence je velká, bude to mít těžké. Když bude mít štěstí, může se kousnout. Nemusí nám to zlato odvážet pořád někam ven. Nejsme tak bohatý stát, abychom rozdávali. Bylo by nádherné poslechnout si tu naši krásnou písničku.“

Ředitel Zlaté přilby Evžen Erban

Fanoušci by se měli na stadionu cítit komfortněji. „Konečně jsme na východní tribunu nainstalovali plastové sedačky. Dřív lidé seděli na fošnách. Když bylo mokro, tak si na kalhotech, na sukních odnášeli fleky. Podařilo se nám s pomocí města a kraje ten stadion vylepšit. Už je to zase jiný level. Kromě polských stadionů máme nejlepší plochodrážní stánek v Evropě,“ myslí si Erban.

Program plochodrážního víkendu načne v pátek závod Grand Prix Challenge o místo v seriálu mistrovství světa na příští sezonu. V sobotu přijdou na řadu závod světového šampionátu ve flat tracku a jubilejní 50. ročník Zlaté stuhy juniorů. V neděli od 12 hodin následuje samotná Zlatá přilba.

Začátky u koní

Vůbec první ročník Zlaté přilby se uskutečnil v roce 1929. Původně se jezdilo na dostihovém závodišti. „To byla pionýrská léta ploché dráhy. Do Evropy se dostala až v roce 1928 z Austrálie. Čeští fandové hned po Angličanech udělali první závody. Nejdřív se jelo na Letné v Praze, pak v Pardubicích. Paradoxně první Zlatou přilbu organizoval Hradec Králové. Tehdy ještě totiž Pardubice neměly ustavený takzvaný klub motocyklistů.“

Čtěte také

Erban osobně pamatuje ročník 1951 na trávě a ročníky 1961, 1962 a 1963. „To bylo dobrodružství. Motocykly v těch letech zdaleka nebyly v takové kvalitě jako dnes. I moderní motorky by ale na dostihovém závodišti byly velice nebezpečné. Dosahovalo by se u motocyklu bez brzd rychlosti kolem 200 kilometrů za hodinu. Došlo k několika tragickým pádům. Na závodišti existují pomníčky. Motoristický sport tenkrát vedl Svazarm a generálporučík Hruška řekl: Buď si tu přilbu uděláte jinde, nebo ji zabalíme. Tak se udělala na současném stadionu ve Svítkově.“

Trofej ve Zlaté přilbě není putovní, pro každého vítěze se vyrábí nová. Do 50. let se o to staralo klenotnictví Lejhanec. Pak se výroba až do 90. let přesunula do umělecké školy v Turnově. „Došlo k restituci klenotnictví a pan inženýr Lejhanec projevil zájem a chtěl pokračovat v rodinné tradici. Je to Pardubák, potomek rodu. Jsme rádi, že s námi pořád spolupracuje. Přilba je takové jeho dítě, se kterým se piplá celý rok. Hrozně ho naštve, když závodník, který ji dostane na hlavu, na ni šáhne mastnýma rukama anebo rukavicemi. Myslím si, že by v tu chvíli potřeboval kyslík, protože je na kolaps.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.