Legionář František Bobek správcuje v Zámečku

20. květen 2021

Československá obec legionářská šestým rokem vlastní a opravuje Larischovu vilu v Pardubicích, které se pro její honosnost říká Zámeček. František Bobek je členem legionářské obce a současně i správcem této historicky významné budovy. 

Československá obec legionářská získala Larischovu vilu od firmy Foxconn za jednu korun, přislíbila ji opravit a vybudovat v ní muzeum heydrichiády. Zavázala se tak k mnohamilionovým investicím. František Bobek byl u prvních jednání, tvorby projektu a jako správce objektu u celé rekonstrukce. 

V současnosti je opravena věž vily a celá budova má novou střechu. Legionáři plánují kromě expozic uvnitř Zámečku vytvořit speciální hřiště v parku, které by mělo připomínat výcvik československých parašutistů ve Skotsku v době druhé světové války.  

Larischova vila je neodmyslitelně spjata s tragickým obdobím heydrichiády, v její parku bylo po atentátu na zastupujícího říšského protektora zastřeleno 194 vlastenců, včetně obyvatel vypálených Ležáků. Proto legionářská obec plánuje v opravené Larischově vile vybudovat kromě jiného i památník ležáckým obětem. 

Starost o válečné veterány

Kromě rekonstrukce má František Bobek na starosti válečné veterány z Pardubicka a částečně i Královéhradecka. V době před Covidem je se svou kolegyní Dášou pravidelně navštěvoval, druhoválečné veterány až 6krát ročně. "Oni potřebují nějakou oporu, aby věděli, že se o ně společnost zajímá," vysvětluje František Bobek. 

K jednomu veteránovi má ale František majetnický vztah. "Je to také válečný veterán, ročník 1942, vyroben v Kanadě pro britskou armádu a já mu říkám DOČKA," směje se František Bobek a hladí přitom volant na právé straně kabiny vojenského nákladního vozu.  

Zámeček pro děti a mládež

Františk Bobek organizuje branné závody pro děti z celé republiky. Jsou tématicky věnované paravýsadkům, domácímu odboji a českým letcům sloužícím v RAF. Jednou ročně pořádá bratr František akci Oheň (bez)naděje, během které si děti z vybraných škol projdou cestu z Ležáků až do Chelmna nad Nehrem, kde byly ležácké děti pravděpodobně v létě 1942 zavražděny ve zplynovacích vozech.

František už dosáhl důchodového věku, ale do důchodu má velmi daleko. "Musím dotáhnout rekonstrukci vily," uzavírá František Bobek, "aby se otevřela pro děti. A já budu rád, když sem budou chodit a budou vědět, že ji legionáři opravili pro ně."

Spustit audio

Související