Lepší třídění a častější svoz plastů. Přelouč chce snížit množství komunálního odpadu

28. listopad 2019

Čím víc smetí vytřídí, tím víc ušetří. Města a obce nejen v Pardubickém kraji se začínají obávat budoucího zvyšování poplatků za skládkování. Některá z nich proto přijímají opatření, která mají za cíl zvýšit podíl recyklovatelných odpadků. Je to i případ Přelouče.

Kontejnerových stání na tříděný odpad je v centru Přelouče poměrně dost. Prakticky u každého bytového domu je umístěný kontejner na plasty, papír, nebo sklo. Jenže pořád to nestačí na to, aby město vyváželo méně komunálního odpadu na skládky.    

„Sledujeme celorepublikové srovnání, vychází statistiky, víme, jak dokážou separovat v jiných městech, a v Přelouči jsme na slabém průměru. Jsou obce, které dokáží třídit mnohem víc,“ připouští rezervy v třídění odpadků starostka Přelouče Irena Burešová z ODS.

I proto město zavádí od 1. ledna změny, které mají podpořit větší třídění odpadů v místních domácnostech. Jaké změny to jsou, uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jan Feranec. „Přiřadili jsme k rodinným domům sběr papíru a zintenzivní se odvoz plastů, který měníme z jednou měsíčně na jednou za 14 dnů, přidáváme odvoz bioodpadu v zimním období jednou za měsíc a občané k tomu mohou přidat i jedlé oleje v PET lahvích.“

Bez třídění čtyřikrát tolik

Od opatření si radnice libuje úspory, poplatek 490 korun za popelnici nestačí a zhruba dva miliony ročně musí město doplácet, v případě budoucího zvýšení poplatků za skládkování by ale doplácelo tři až čtyřikrát tolik, potvrdila starostka. „To jsou obrovské náklady, takže naší snahou je, abychom donutili občany co nejvíce třídit odpad tak, abychom na skládky ukládali co nejmenší množství komunálního odpadu.“ 

V loni vyprodukovala Přelouč 1 680 tun komunálního odpadu, jeho množství tady podle statistik v posledních letech nestoupá a naopak se zvyšuje podíl separovaných odpadků. I tak ale radnice počítá s tím, že se poplatek za popelnice bude muset zvyšovat. Jaké výše dosáhne příští rok, o tom budou rozhodovat zastupitelé v prosinci. 

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související