Lesy ČR povolaly bagry. Obnoví soustavu rybníků v Janovické oboře

15. březen 2022

Do Janovické obory na Chrudimsku najede těžká technika. Začala tam obnova poškozených rybníků. Opravy budou stát desítky milionů korun a cílem je vrátit vodu do krajiny.

Janovická obora patří Lesům České republiky a je známá třeba i díky bílým jelenům, kteří se tam dostali ze Žlebů. Obnova se týká celé soustavy rybníků, je jich celkem pět - Pekliny, Dolanský a ještě Horní, Prostřední a Dolní.

Problém je hlavně bahno, rybníky jsou zanesené a je nutné je vypustit a vyčistit. Celkem je třeba odvézt 8000 kubíků bahna. Poškozené jsou taky bezpečnostní přelivy, někde se budou stavět nové, opraví se hráze a také stavidla.

Prostřední rybník v Janovické oboře na Chrudimsku

Kromě rybníků se budou obnovovat třeba i příjezdové cesty. Práce by měly skončit příští rok v srpnu a Lesy ČR za ně zaplatí 18,5 milionu bez DPH.

Janovickou oboru zařadili lesníci do programu Vracíme vodu do lesů. Je to celý soubor staveb za stovky milionů korun, které mají pomoci zachytit vodu v krajině, a tím zlepšit životní podmínky pro živočichy i rostliny.

V našem kraji se tak nedávno upravoval třeba Debrný potok u keltského skanzenu v Nasavrkách, kde byly znovu vytvořené meandry a tůně. Vloni pak lesníci obnovili dva rybníky v Jaroslavi u Holic, které postupně vyschly a zmizely. Teď už na mapě znovu jsou.

Spustit audio

Související