S vodou se do lesa vrací život. K meandrujícímu Zádolskému potoku přibylo 25 tůní

30. květen 2020 08:30

Před rokem spustily Lesy České republiky akci s názvem Vracíme vodu lesu. Jejím cílem je kdysi narovnané lesní potoky vrátit zpátky do původních řečišť a tím pomoci lépe zadržovat vodu v krajině. Prvním projektem celé akce byl Zádolský potok na Svitavsku.

V místech, kde ještě loni bylo hluboké koryto, je nyní meandr, bažiny a mokřiny. „Povedlo se to nadmíru dobře, ani jsme to snad neočekávali. Tady už dochází k zadržování vody v krajině, voda se rozlívá do porostů, jsem spokojený,“ říká Tomáš Saidl, správce vodních toků Lesů České republiky.

Prodloužený potok

V lese mezi Českou Třebovou a Svitavami vidíme výsledek pilotního projektu Vracíme vodu lesu. Do současné podoby se ale muselo udělat mnoho změn. „Z přibližně 900 metrů původní rovné délky jsme dneska na 1300 metrech, takže jenom na hlavním toku se o čtyři sta metrů prodloužila délka a vzniklo několik různých tůní, průtočných, neprůtočných a všude je to překryté mrtvým dřevem, což je z porostu skácené dřevo, které tvoří úkryty pro živočichy,“ vysvětluje Saidl.

Tok Zádolského potoka je nyní prodloužený zhruba o 400 metrů, na kterých vzniklo asi 25 tůní

„Když je vody víc, tak je to tady rozlité v celé ploše. Tady se přímo ovlivnilo čtyři a půl hektaru pozemku,“ vysvětluje správce vodních toků. „Tady už to necháváme úplně přírodě, bez jakéhokoliv managementu, bez dalšího zásahu. Když spadne strom, necháme ho tak, bude to fungovat jako mrtvé dřevo.“

Tok Zádolského potoka je nyní prodloužený zhruba o 400 metrů, na kterých vzniklo asi 25 tůní. Lesy České republiky za tuto úpravu zaplatily přes dva a půl milionu korun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související