Autobusy po Pardubickém kraji budou jezdit zdarma, cestující k řidiči nesmí

17. březen 2020 14:49

Do regionálních autobusů v Pardubickém kraji nebude možné vstupovat od středy předními dveřmi. Řidič bude oddělený od cestujících. Jízdné tak lidé nemusí platit, řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS). Opatření má zabránit šíření nákazy koronavirem.

„První sedačky budou zakšírované a de facto se bude jezdit zadarmo. Sháníme roušky a dezinfekci pro řidiče,“ řekl Kortyš. V kraji již funguje prázdninový provoz, spoje jezdí kvůli zavřeným školám méně často.

Kraj: Ztráty vykompenzujeme a šmitec

„Kdyby epidemie postupovala dál, zavedeme vánoční provoz, což je ještě o dalších 35 procent spojů méně. Dopravci tratit nebudou, vykompenzujeme jim to a šmitec,“ uvedl náměstek.

Čtěte také

Neinkasované tržby dopravci kraji vykážou, za jeden měsíc to může být kolem 25 milionů korun. Hejtmanství věří, že mu snad stát dá nějaké kompenzace. Roušky pro řidiče kraj shání u dodavatele v Asii, krajská hospodářská komora tam má kontakty.

„Lidem, kteří jezdí hromadnou dopravou, doporučujeme, aby nosili roušky koupené, doma ušité nebo aspoň šátky přes obličej,“ řekl Kortyš.

Zákaz nástupu předními dveřmi v krajských autobusech

MHD v Pardubicích zdarma není.

Změny hejtmanství připravuje i v regionální železniční dopravě. Od pondělí nebudou jezdit některé turistické vlaky. Podrobnější informace zveřejní kraj na svém webu.

Parkovné zdarma

Současná situace se dotýká i parkování ve městech. Podlele usnesení Úřadu vlády jsou v obcích zrušeny parkovací zóny. Není nutné mít parkovací kartu ani parkovací lístek. Parkovaní na parkovištích je zdarma. Nařízení platí po dobu trvání nouzového stavu vyhlášeného 12. března.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související