Letní nával v české přírodě. Lidé zachraňují vše, co před nimi neuteče

26. srpen 2020

Letošní sezóna je pro záchranné stanice volně žijících zvířat extrémní. Může za to množství turistů v české přírodě. Je chvályhodné, že lidé vyhledávají krásu české přírody, ale přináší to i negativní účinky. Lidé totiž zachraňují zvířata, která to nepotřebují. Potvrzuje to i  vedoucí Záchranné stanice Zelené Vendolí Josef Zelený.

„Od jara až do současného pozdního léta neděláme záchranářskou práci. To se tak nedá nazvat. Je to totiž jedna velká šílenost. Lidé v přírodě s dobrým úmyslem posbírají všechno, co před nimi neuteče. Všechno se rve do záchranných stanic. To jsou stovky zbytečně odchycených zvířat. Většinou ptáci a malí zajíčci. Nepamatuju si, že bychom z toho byli v některém roce takhle utahaní,“ říká Josef Zelený.

Nezachraňujte malé drozdy a zajíce

Například mláďata drozdů vyskakují z hnízd dříve, než se naučí létat. Na první pohled to tedy vypadá, že se ztratili. Ale je to jejich přirozenost. A podobné je to se stovkami malých zajíčků, které lidi zbytečně vozí do záchranných stanic. Jak se tedy zachovat, pokud uvidíte v přírodě opuštěné mládě?

Zajíc na poli

„Zavolejte nejdřív do nejbližší záchranné stanice, všechny jsou na internetu. V dnešní době není problém poslat fotografii zvířete pro lepší posouzení, a teprve po poradě se zkušeným pracovníkem stanice konejte,“ radí Josef Zelený a zároveň varuje před blížícím se náporem mladých ježků, kteří brzy zbytečně zavalí záchranné stanice zvířat.

Zajeďte se podívat do Zeleného Vendolí

Do Záchranné stanice Zelené Vendolí  se můžete přijít podívat každou sobotu. Veterinární lékařka Veronika Balíková vás provede stanicí a nabídne komentovanou prohlídku. Pokud chcete nějakým způsobem pomoct, můžete v sobotu nebo ve středu venčit psy z tamního psího útulku. Stačí zavolat paní Jamborové a domluvit se na podrobnostech.

Zvířata jsou součástí Josefa Zeleného už 35 let. Takhle dlouho už funguje Záchranná stanice zvířat  Zelené Vendolí u Svitav. Na úplném začátku byli draví ptáci, pak se začala nabalovat ostatní zvířata a pak přibyl ještě útulek pro psy.

Spustit audio

Související