Letošní zima poničila silnice víc než ty předchozí

10. únor 2017

Po letošních tuhých mrazech je na silnicích celá řada výtluků a výmolů, které čekají na opravu. Cestáři zatím nemohou asfalty spravovat ve větší míře, zatím jim to nedovolí počasí.

Přesně se stav silnic po zimě určit nedá. Jednak proto, že cestáři ještě s opravami ve velkém nezačali, a také proto, že zima ještě neskončila a silničáři provádějí jen nejnutnější opravy. Navíc teploty stále kolísají z plusových do mínusových hodnot, občas prší nebo a tvoří se další výtluky.

Velký vliv na stav povrchu silnic má také posypová sůl, která led nebo sníh rozmrazí, vznikne voda, která může zatéct do vozovky, kde později zase zmrzne. Když se to opakuje několikrát za zimu, vznikají větší a větší výtluky.

Studená směs pomůže jen na menší díry

Silničáři začnou s opravami ve větší míře až to dovolí počasí. V současné době mohou provádět jen nejnutnější opravy tzv. studenou obalovanou směsí. Ta se dá použít, i když jsou teploty pod bodem mrazu. Není ale vhodná na výtluky větších rozměrů.

S dalšími opravami pak mohou cestáři začít, až když se teploty dostanou konstantně nad zhruba 5°C. To pak mohou použít klasický horký asfalt, kterým díru nebo výtluk v silnici vyspraví. S většími opravami prý ale silničáři nezačínají dřív než na začátku dubna.

Čtěte také

Pardubický kraj má letos na opravy silnic připraveno čtvrt miliardy korun. Zatím je schváleno asi 120 milionů, další podobnou částku by ještě měli příští týden schválit zastupitelé. Dalších zhruba 200 milionů korun by pak hejtmanství mělo dostat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Například loni stát mezi kraje rozdělil celkem 3 miliardy korun, letos rozdělí o miliardu méně. Podíl, který každý kraj dostane, se určí podle počtu kilometrů silnic druhých a třetích tříd.

autor: zen
Spustit audio