Liposukce si poradí s tukovými polštářky, které cvičením ani dietou neodstraníme

4. červen 2018

Odsátí tuku, tedy liposukce, je velice žádaný zákrok v estetické medicíně. Díky němu lékaři sníží množství podkožního tuku a tím formují postavu, nebo vylepší některé tělesné partie. I když vzniká dojem výrazného snížení hmotnosti, nelze tuto metodu považovat za řešení nadváhy.

Spousta lidí si myslí, že tímto způsobem zhubnou. „Musím zdůraznit, že liposukcí pouze přispíváme k modelaci těla. Odsáváme tuk tam, kde přebývá a danou část upravíme tak, aby byla hezčí. Ženy si u nás nechávají často zpevňovat zadeček,“ směje se Robert Čáp, primář oddělení plastické a estetické chirurgie hradecké kliniky Sanus. Liposukci podstupují i muži a to hlavně kvůli gynekomastii, zvětšení prsních žláz.

Jak to funguje?

Klienti si mohou vybrat z více možností, jak zákrok provést. Záleží na každém pracovišti, jakými přístroji je vybaveno. V zásadě ale existují tři typy liposukce - laserová, ultrazvuková, nebo vibrační.

Čtěte takéKvůli hezčím prsům už na sál nemíří jen ženy. Muži stále častěji chtějí odstranit gynekomastii

„Všem říkáme tumescentní, to znamená, že tuk napustíme roztokem, po kterém tukové buňky zkřehnou a stane se z nich jakoby nasátá houbička. Kanylou o tloušťce 3-4milimetry pak odsáváme do speciálního přístroje,“ popisuje lékař Robert Čáp. Vibrační metoda je nejšetrnější.  

Kolik tuku najednou lze liposukcí odsát?

Liposukce se může opakovat i několikrát za život. Podle odborné literatury je při jednom zákroku doporučováno odsát maximálně 2 litry tuku. Když má člověk robustnější postavu, může to být i víc litrů. „Jde o to, že ta maximální hranice je nastavena kvůli bezpečí klienta. Při zákroku vlastně vzniká dvoulitrová dutina, do které může pacient vykrvácet. My se snažíme doporučenou hranici dodržovat. Na světě ale existují případy, kdy bylo odstraněno i více litrů tuku a nikomu se nic nestalo,“ vysvětluje primář.

Odsátý tuk lékaři mohou vrátit zpět do těla

Existují indikace, kdy lidem lékaři menší množství (asi 1ml) odsátého tuku ihned vpraví zpět do těla, akorát na jiné místo.

Nejčastější mýty o plastice prsou: nemůžete kojit, létat, plavat

K plastické operaci prsou můžou vést estetické i zdravotní důvody

Prsa patří k jednomu ze symbolů ženské krásy, ale ne vždy splňují naše představy. Pomoci mohou plastičtí chirurgové a nejen z estetického hlediska, ale i po stránce zdravotní.

Z estetického hlediska to může být třeba mírné zvětšení ženských ňader. Po operaci rakoviny prsu se zase vyplňují propadlé jizvy, nebo modeluje tvar poprsí. Vše se provádí na jeden zátah, kdy jsou tukové buňky ještě živé a s tělem krásně srostou.

Co obnáší konzultace před operací a jak dlouho trvá rekonvalescence, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio