Nejčastější mýty o plastice prsou: nemůžete kojit, létat, plavat

14. únor 2018

Prsa patří k jednomu ze symbolů ženské krásy, ale ne vždy splňují naše představy. Pomoci mohou plastičtí chirurgové a nejen z estetického hlediska, ale i po stránce zdravotní.

Důvodů, proč se rozhodnout pro plastiku, může být hned několik. Ženy s bolestmi zad způsobenými přetížením páteře příliš velkými prsy zpravidla žádají zmenšení, takzvanou redukční mamaplastiku. Ta má za cíl, kromě zmenšení objemu, navrácení esteticky žádoucího tvaru a odstranění poklesu.

Opačným zákrokem je augmentace, tedy zvětšení prsů poškozených třeba vlivem kojení. Kliniky nabízejí i modelaci, při které se povislá prsa nezvětšují, ale pouze nadzvednou.

Kdy zákrok hradí pojišťovna

„Ze zdravotních důvodů provádíme rekonstrukci prsu, o které pacientka přijde po operaci karcinomu. Bývá to i následkem vrozené vady, když se ňadro nevyvine úplně. Je třeba ale podotknout, že je velmi obtížné vytvořit nový prs symetricky s druhým, zdravým. Nemusí se tedy jednat o jedinou a poslední operaci,“ upřesňuje Robert Čáp, primář oddělení plastické a estetické chirurgie hradecké kliniky Sanus.

Příliš malá, nebo velká? Důvodů, proč se rozhodnout pro plastiku, může být hned několik

Po operaci karcinomu existuje dvojí způsob provedení, buď vložením silikonového implantátu, nebo voperováním vlastní tkáně, která se bere většinou z břicha. Základní operace je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Některé následné operační výkony podléhají schválení zdravotní pojišťovny.

Než se rozhodnete k jednomu z výše uvedených zákroků, nejprve si zjistěte, jak velkou praxi v plastické chirurgii mají lékaři na příslušném pracovišti. Dále si ohlídejte, aby zde fungovala nepřetržitě 24 hodinová služba. „Může se stát, že po operaci mají pacienti v domácí péči komplikace, jako je horečka nebo rána se nehojí podle představ a potřebují i v nočních hodinách pomoc. Ideální je, když se mohou obrátit na svého plastického chirurga, nebo jeho kolegu. Střediska, kde se operuje pouze v pondělí a ve středu a ještě jsou v noci a přes týden v některé dny zavřena, bych nedoporučoval.“

Nejčastější mýty

  1. Silikonové implantáty jsou v těle nebezpečné.
    Silikon se používá v medicíně na protézy, v kardiochirurgii, v cévní chirurgii a je tak naprosto bezpečným materiálem. Rakovinu nezpůsobuje.
  2. Implantáty ohrožují kojení.
    Ne, vkládají se pod prsní žlázu, nebo prsní sval. To znamená, že samotná žláza zůstane nepoškozená a kojit je možné bez problémů.
  3. S implantáty se nemůžeme potápět, ani létat v letadle.
    To už dávno neplatí. Navíc co by si počaly současné celebrity, které běžně létají na dovolenou za sluncem a potápěním. V současné době je to i se silikony naprosto bezpečné.
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související