Litomyšl jako centrum střední Evropy?

11. duben 2014

Prezident Václav Havel pozval přesně před dvaceti lety do Litomyšle šest středoevropských hlav států. Na výročí datované na 15. a 16. dubna 1994 si město vzpomene o nejbližším víkendu.

Moderátor Jakub Malý zpovídal Jana Piknu mladšího, který sobotní „oslavy“ organizuje. „Dlouho jsme přemýšleli, jak to pojmout, aby nešlo jen o nějaké kladení věnců. Rozhodli jsme se, že by bylo nejlepší výročí připomenout konferencí,“ přiblížil záměr Pikna.

Nebudou chybět známá jména

Konference se zúčastní známé osobnosti veřejného života jako česko-francouzský politolog Jacques Rupnik, který před dvaceti lety moderoval prezidentskou debatu, dále architekti Zdeněk Lukeš, David Vávra, novináři Jindřich Šídlo, Jan Macháček a mnoho jiných.

Debata se bude skládat ze tří „panelů“ a zhodnotí prezidentské setkání ze tří různých úhlů pohledu

  • dopad setkání na Litomyšl
  • osoba Václava Havla včetně vizionářství v politice
  • význam setkání pro politický vývoj ve střední Evropě

 

Podle Pikny pořadatelé konference chtějí, aby v Litomyšli taková témata zněla a doufají, že jejich akce objeví něco nového: „Významní hosté mohou dojít k nějakému novému poznání a třeba se i dohodnout na tom, jak by se měla Česká republika chovat v době, kdy Evropa prochází trochu bouřlivým obdobím. Vidíme to momentálně na příkladu Ukrajiny ve vztahu k Rusku.“

Všechny akce jsou pro veřejnost a vstupné se na ně nevybírá. Začínají v 10 hodin. Druhý a třetí „panel“ vyžaduje bezplatnou registraci účastníků na e-mailové adrese recepce@smetanovalitomysl.cz . Diskutovat bude moci každý příchozí.

Srdce pro Václava Havla zůstane navždy

Ke konferenci se vážou také doprovodné výstavy. Největší pozornost poutá Srdce pro Václava Havla. Vosková plastika, vyrobená ze zbytků svíček zapalovaných po Havlově smrti po celém Česku, putovala už po několika městech.

Srdce pro Václava Havla v Litomyšli

V Litomyšli ale zůstane natrvalo. Autory plastiky jsou Roman Švejda a Lukáš Gavlovský. „Pro nás je to obrovská pocta. My se na Srdce velmi těšíme.

Počínaje sobotou už bude natrvalo uložené ve sklepení litomyšlského zámku a přístupné každý víkend, od května pak denně kromě pondělí. Stane se tak nedílnou součástí Litomyšle a jakýmsi jádrem zámku. Město by tak mohlo být takovým poutním místem pro lidi, kteří měli rádi Václava Havla a jeho ideály,“ odhaduje Pikna.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.