Loď Arnošt by se měla vrátit do Pardubic příští rok. Nedopluje daleko

6. říjen 2023 13:00

Je to už rok a půl, co zeje přístaviště u Wonkova mostu v Pardubicích prázdnotou. Na začátku loňského března vyzvedl výletní loď Arnošt z hladiny Labe jeřáb, plavidlo mělo zamířit na opravu a technickou kontrolu. Vše se ale kvůli změně legislativy zkomplikovalo. Teď to ovšem vypadá, že oprava přeci jen dopadne dobře a loď se příští rok na řeku v Pardubicích vrátí.

„Našli jsme technické řešení pro samotnou rekonstrukci lodi, především pro umístění toho oddělovacího transformátu, který nám celou rekonstrukci významně zkomplikoval,“ říká ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Nejdřív šlo všechno podle plánu, oprava lodi začala, ale po zjištění, že se bude měnit legislativa a že je potřeba projekt přepracovat, firma odstoupila od smlouvy a práce se zastavily. Od té doby dopravní podnik hledal řešení.

Hledání technického řešení

„My jsme našli technické řešení pro tu rekonstrukci, nechali si schválit dokumentaci lodním registrem a po schválení, abychom měli jistotu, že to všechno dobře dopadne, jsme vyhlásili veřejnou zakázku na provedení samotné rekonstrukce. Ta zakázka teď běží a obálky bychom měli otevírat 23. října,“ doplnil Pelikán.  

Zvenku bude Arnošt vypadat stejně jako dřív. Interiér kromě toho, že tedy bude nový, bude i jinak uspořádaný. Právě kvůli tzv. oddělovacímu transformátoru.

Loď Arnošt z Pardubic - přístav

„Právě díky umístění toho transformátoru, kde se prostor našel pouze ve strojovně, jsme museli přesunout nádrž, která tam byla umístěná, pod podlahu právě do vstupní chodby a pod toalety a pod schodiště. To schodiště se musí otočit, za ním byla nádrž na pitnou vodu, ta se musela přemístit do salonu restaurace pod podlahu. Těch věcí, které budou jinak, je hodně. Má to samozřejmě vliv i na cenu. Tuším, že předpokládaná hodnota veřejné zakázky, jak je teď vyhlášena, je 16 milionů,“ říká Tomáš Pelikán.

Uvězněný Arnošt

Pokud půjde všechno hladce, mohla by se loď na hladině Labe objevit už příští rok. Otázkou ale je, jestli bude mít kam plout. Říční cesta směrem na Kunětickou horu je totiž uzavřená. Přímo v řece jsou dočasné podpěry pro stavbu mostu na severovýchodním obchvatu města.

Čtěte také

„Dočasné podpory jsou po 40 metrech, takže zasahují do toku Labe. Na těchto dočasných podporách budou tzv. vysouvací ložiska, po kterých se ten most bude posunovat,“ říká Peter Vítek ze společnosti Hochtief, která most staví.

Podle Tomáše Pelikána je to sice komplikace, ale nedá se nic dělat: „Tato cesta byla vždycky nejzajímavější a nejvíc cestujících, které jsme převezli, bylo právě na trasu pod Kunětickou horu. Museli bychom si poradit a podstatně častěji jezdit třeba do Přelouče.“

Pardubický magistrát navíc chystá opravu mostu i na ulici kpt. Bartoše, kdy se dá předpokládat uzavření říční cesty i směrem i na Přelouč. Povodí Labe navíc výhledově plánuje i opravu komory pardubického zdymadla.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související