Lukavice inspirovala Alfonse Muchu a pobýval tam i Karel IV.

Muchova lípa, kostel ze 14. století, kapličky s příběhy, kopec Karlovice. To a mnoho dalšího uvidí návštěvníci Lukavice. Obce, která se stala Vesnicí roku 2017 Pardubického kraje.

Obec Lukavice zřejmě dostala název podle potoka, který tam tekl a stále teče mezi lukami. Je to ale tak obvyklý název, že Lukavic je v Česku hned několik, dokonce i v Pardubickém kraji jsou dvě.

Lukavice na Orlickoústecku je ale v určitém ohledu výjimečná. Třeba proto, že i když leží tak blízko Letohradu i Žamberku, místní nejezdí za zábavou jinam, v obci mají spoustu vyžití, místa pro kulturu i sport. Stejně jako bohatý spolkový život, hasiče, myslivce, zahrádkáře, rybáře, TJ Sokol s moderní Sokolovnou nebo úspěšný taneční soubor Česká beseda.

Kostel ze 14. století

Lukavici zřejmě založili jako osadu v první polovině 14. století, v době, kdy se osidloval pravý břeh Tiché Orlice a kdy vznikala dvě panství kyšperské (dnes Letohrad) a žampašské. Už z let 1344 - 1350 pochází první zmínka o lukavickém kostele.

Kostel sv. Filipa a Jakuba s památnými lipami

Dnešní podoba kostela pochází z doby okolo roku 1720. Tehdy zřejmě postavili také současnou věž kostela, ve které jsou dnes tři zvony. Ten nejstarší, Bernard, z roku 1507 váží asi 325 kilogramů.

Dvě kapličky na památku

V obci mají hned dvě kapličky. A obě se zajímavým příběhem jejich vzniku. Ta historická, z roku 1865, je zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. Vypráví se, že ji postavili manželé Sedlákovi, kteří byli bezdětní a stavbou kapličky se obraceli na pomoc Bohu, aby jim požehnal a stali se rodiči. Nepodařilo se, ale dětí měli manželé ke stáru kolem sebe nakonec až moc. Ubytovali ve svém domě totiž rodinu Vackovu, která měla 10 dětí. Ta se v roce 1893 odstěhovala do Ameriky, kde se jim narodilo ještě další dítě.

Druhá kaplička na kraji lesa s krásným výhledem byla postavena nedávno a vysvěcena v roce 2011. Zhotovila ji místní rodina Paďourů. Nejstaršímu z rodu, Leopoldu Paďourovi, je už přes devadesát a říká, že ji stavěl svépomocí se svou manželkou.

Karel IV. na Karlovicích

Když se Karel IV. rozhodl potrestat zpupného rytíře ze Žampachu, vydal se údajně tábořit na kopec u Lukavice. Dnes se mu asi proto říká Karlovice a je z něj vidět nejen na kopec Žampach, ale i do celého okolí. Chodí tam s oblibou místní na romantické vycházky a dá se odtud za dvacet minut pohodové chůze dostat až do Žamberka.

Krásných vzrostlých lip, které museli ustoupit stavbě chodníků bylo místním líto. Vyrobili z nich tedy lavičky i sochy. Karel IV. tak stráží obecní úřad

A Karel IV. v dřevěné podobě pak dnes stráží lukavický obecní úřad. Vyřezali ho ze dřeva z lukavických lip. Krásné vzrostlé stromy u školy před časem musely ustoupit stavbě chodníku. Místním jich ale bylo líto a chtěli, aby v obci zůstaly. Tak z nich nechali vyřezat lavičky pro děti v lukavické škole a několik soch, které zdobí náves. Včetně právě sochy Karla IV.

Alfons Mucha a jeho lípa

Slavný malíř Alfons Mucha jezdil do Kyšperku, dnešního Letohradu, rád a často. Tak také objevil lípu v Lukavici, která se mu zalíbila natolik, že ji namaloval na jedno ze svých pláten proslulé Slovanské epopeje. Jmenuje se Přísaha omladiny pod slovanskou lípou.

Muchova lípa je v Lukavici dodnes. A i když letošní zimu pod tíhou sněhu praskla jedna z jejích typických hlavních větví, stále láká pozornost. Do Lukavice za ní jezdí lidé z blízka i z dalekého okolí. Ostatně je hned nedaleko železniční zastávky Lukavice v Čechách nebo cyklostezky.

Říká se jí Muchova lípa, protože ji namaloval Alfons Mucha do jedné scény slavné Slovanské epopeje
autor: RUS
Spustit audio