Luže bývala a stále je místem naděje

4. prosinec 2016

Město Luže leží v nádherné krajině na rozhraní labské nížiny a Českomoravské vrchoviny. Lužská kotlina je známá mimořádně čistým ovzduším. Dnes stejně jako před sto lety, kdy tu doktor František Hamza založil první dětskou léčebnu tuberkulózy.

Léčebnu založil profesor František Hamza v roce 1901. Nejprve ve své vile pod poutním chrámem na Chlumku, kam umístil prvních 11 pacientů. Doktor Hamza léčil děti z bohatých rodin stejně jako děti z rodin chudých, které na léčení neměly finance. Rozšíření tuberkulózy bylo na počátku století značné a tak svoje sanatorium postupně rozšiřoval, až v roce 1906 koupil pozemky pod hradem Košumberk a začal s velkorysou stavbou několika pavilónů léčebny.

Děti zůstávaly v léčebně i několik let

Doktor Hamza léčil děti pobytem na čerstvém vzduchu, prohříval jejich těla v písku a pokožku jim prokrvoval drhnutím režnými kartáči. Dbal o to, aby děti byly v psychické pohodě, nechával jim promítat filmy a hrát divadla. Aby děti nezameškaly školu, otevřel v Evropě první léčebný školní ústav. Děti se učily v hájích pod širým nebem, aby byly na čerstvém vzduchu co nejdéle.

Hamza vybudoval první léčebný školní ústav

Ústav sloužil k léčbě tuberkulózy až do padesátých let, kdy byla tato nemoc díky příchodu antibiotik a také díky očkování prakticky vymýcena. Léčebna byla postupně přestavěna a upravena pro rehabilitaci dětí. Dnes nese název Hamzova odborná léčebna pro děti a dospělé. Mimo jiné se specializuje na rehabilitaci dětí po úrazu míchy.

Synagoga uprostřed židovského ghetta

Židovské osídlení v Luži je doloženo už v polovině 16. století. V době největšího rozkvětu bylo v židovském ghettu 24 domů a ćtvrť se údajně na noc zavírala řetězi. Uprostřed ghetta stála synagoga s domkem šámese. V domě č.p. 44 by měla být i rituální lázeň mikve.

Interiér synagogy v Luži je také zrekonstruován, do roku 1989 zde byl sklad sběrných surovin

V patře synagogy, kde seděly ženy, se zachovalo číslování míst. Část mobiliáře, nějaké staré rukopisy a především tóra jsou uloženy v depozitáři v Židovském muzeu v Praze. Kilometr severovýchodně od centra je židovský hřbitov. Je částečně opravený a je z něho nádherný výhled na město.

Náměstí pojmenované po Josefu Koukalovi

Osud Josefa Koukala připomíná pamětní deska na jednom z domů na náměstí v Luži. Josef Koukal byl stíhací pilot, který se zúčastnil bitvy o Británii. Bohužel 7. 9. 1940 byl sestřelen, přežil, ale utrpěl popáleniny na 72 procentech povrchu těla. Prodělal 22 plastických operací. Po válce se vrátil k rodině do Luže.

Josef Koukal ukazuje hodinky svého otce, jejichž kožený řemínek při výbuchu letadla shořel

Po návratu byl vítán jako hrdina, změna režimu v Československu ale přinesla i jemu mnoho problémů. Josef Koukal zemřel 23. února 1980 na infarkt. Politicky a morálně byl rehabilitován až po listopadu 1989, kdy byl také in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka.

autor: KSA
Spustit audio