Magické letní byliny ukážou teprve v zimě svou moc. Třezalka je jedna z nejsilnějších
Začíná léto a pro bylinkáře je toto období svátkem. Bylinkářka Radka Svatošová si plánuje na první letní den volno a vyráží do přírody na bylinky. Mezi magické počítá třezalku, heřmánek, pelyněk černobýl, dobromysl nebo růži. Bylinky sušíme nejlépe na síti ve vzdušné místnosti, nikoliv na slunci. Usušené byliny ukládáme do skleněných lahví se šroubovacím víčkem.
Třezalka je symbolem počínajícího léta. Její rozemnuté kvítky vylučují červené barvivo, proto se jí říkávalo krev svatého Jana. Symbolizuje období Slunovratu a Svatojánské noci. Právě na začátku léta má největší léčivou sílu. Sbíráme květy třezalky tečkované nebo skvrnité. Obě jsou léčivé.
Třezalka zahání splín
„Třezalka je asi nejsilnějším rostlinným antidepresivem, které se u nás dá v přírodě nalézt. Její účinky jsou srovnatelné s chemickými antidepresivy. Zároveň ale dokáže snížit účinek jiných léků, proto by ji neměli užívat lidé, kteří léky, zejména onkologické, používají. V zimě třezalka doslova prosvítí naši mysl a zimní chmury jsou pryč. Umí čistit krev, léčit trávení a jemně podpořit srdce. Má i protizánětlivé a antibiotické účinky,“ vysvětluje bylinkářka.
Čerstvé nebo sušené květy používáme ve formě nálevu, tinktury nebo léčivého oleje. Tento olej má nádhernou rudou barvu a říká se mu Janův olej. Nahřátý se používá k masážím páteře.
Hojivý Janův olej
Příprava třezalkového oleje je snadná. Volně naplníme sklenici květy třezalky a doplníme za studena lisovaným olejem, nejlépe slunečnicovým nebo mandlovým. Sklenici lehce uzavřeme a necháme stát tři až pět týdnů na okně na slunci, dokud se olej nezbarví do tmavě rudé barvy. Každý den protřepeme. Po uplynutí doby obsah přecedíme, přelijeme do šroubovací skleničky a pevně uzavřeme. Do hotového oleje můžeme ještě přidat několik kapek éterických olejů růže, jalovce nebo levandule.
Jak si vyrobit růžový olej? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Nemáte zahradu? Jedlé byliny a květy najdete i uprostřed města!
Přímo v centru Pardubic najdete zelená místa, která nabízejí bohatý výběr zelených bylin vhodných do velikonočních pokrmů.
-
Zelená je dobrá. Ozeleňte si jídelníček bršlicí nebo popencem
Na začátku dubna je kolem nás obrovská hojnost bylin. Můžete je zužitkovat při pletí zahrádky. Bršlice je podle bylinkářky Radky Svatošové bylinou číslo jedna.
-
Osvěžující limonády plné květů podle bylinkářky Radky Svatošové
Květen a červen jsou měsíce rozkvětu, radosti, vzestupu světla a energie. Všechno vrcholí slunovratem. Využijte toho, vyjděte si do přírody a natrhejte si léčivé byliny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka