Nemáte zahradu? Jedlé byliny a květy najdete i uprostřed města!
Přímo v centru Pardubic najdete zelená místa, která nabízejí bohatý výběr zelených bylin vhodných do velikonočních pokrmů.
Bohatě prostřený stůl plný zdravých bylin jsme našli například na zámeckých valech v Pardubicích. Vybírali jsme čerstvé rostliny plné vitamínu společně s bylinkářkou Radkou Svatošovou, která rozhodně doporučuje trojlístek: kopřiva, bršlice a pampeliška.
Popenec má zelené vroubkované lístky, kvete fialově, je to takové první zelené koření. Má nezaměnitelnou chuť a vůni. Právě jeho kořeněná chuť je hlavním rozlišovacím znakem popence. „Patří mezi zelené velikonoční byliny, které naši předkové používali do polévek. Je to vynikající detoxikační bylinka,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.
Česnáček místo medvědího česneku
Česnáček má kulaté lístečky, o něco větší než popenec. A opět vyniká nezaměnitelnou chutí. Chutná nahořkle, hořčicově. Ze semen si v létě dokonce můžete vyrobit hořčici.
Orsej jarní používali naši předci v době hladomoru. Na Zámeckých valech v Pardubicích jsme objevili koberec žlutých květů orseje. „Pokud ale chcete ochutnat jedlé lístečky orseje, udělejte to ještě před rozkvětem. Mladé lístky jsou chutné, pak už se k jídlu nehodí,“ radí bylinkářka.
Které bylinky jsou vhodné do velikonoční zelené polévky? Recept si poslechněte v záznamu pořadu.
Mohlo by vás zajímat
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.