Nemáte zahradu? Jedlé byliny a květy najdete i uprostřed města!

15. duben 2022

Přímo v centru Pardubic najdete zelená místa, která nabízejí bohatý výběr zelených bylin vhodných do velikonočních pokrmů.

Bohatě prostřený stůl plný zdravých bylin jsme našli například na zámeckých valech v Pardubicích. Vybírali jsme čerstvé rostliny plné vitamínu společně s bylinkářkou Radkou Svatošovou, která rozhodně doporučuje trojlístek: kopřiva, bršlice a pampeliška.

Fialový koberec. Popenec břečťanovitý roste v blízkosti malých fialek

Popenec má zelené vroubkované lístky, kvete fialově, je to takové první zelené koření. Má nezaměnitelnou chuť a vůni. Právě jeho kořeněná chuť je hlavním rozlišovacím znakem popence. „Patří mezi zelené velikonoční byliny, které naši předkové používali do polévek. Je to vynikající detoxikační bylinka,“ říká bylinkářka Radka Svatošová.

Česnáček místo medvědího česneku

Česnáček má kulaté lístečky, o něco větší než popenec. A opět vyniká nezaměnitelnou chutí. Chutná nahořkle, hořčicově. Ze semen si v létě dokonce můžete vyrobit hořčici.

Orsej jarní používali naši předci v době hladomoru. Na Zámeckých valech v Pardubicích jsme objevili koberec žlutých květů orseje. „Pokud ale chcete ochutnat jedlé lístečky orseje, udělejte to ještě před rozkvětem. Mladé lístky jsou chutné, pak už se k jídlu nehodí,“ radí bylinkářka.

A ještě jedna velká zajímavost: Hlízky orseje se dají použít na výrobu mastiček na hemeroidy a naši předkové je používali jako náhradu pšenice v době hladomoru. Přezdívali jim dokonce Nebeská pšenice.

Které bylinky jsou vhodné do velikonoční zelené polévky? Recept si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.