Zelená je dobrá. Ozeleňte si jídelníček bršlicí nebo popencem
Na začátku dubna je kolem nás obrovská hojnost bylin. Můžete je zužitkovat při pletí zahrádky. Bršlice je podle bylinkářky Radky Svatošové bylinou číslo jedna.
Roste teď skoro všude a její mladé lístky jsou velmi chutné. Tradiční zelenou bylinkou, kterou používali o Velikonocích naši předkové, je popenec.
Pesto, špenáty, polévky, pomazánky, macerované limonády, čaje, to jsou všechno možnosti, ve kterých můžete zužitkovat zelené byliny.
„Popenec je velmi hojná bylinka, která teď všude raší. Naši předkové jí říkali vopenec. Má aromatické zelené lístky s tmavě zeleným okrajem, později rozkvétá fialovými kvítky. Je to univerzální léčivka, která odstraňuje škodliviny z těla. Naši předkové ji přidávali o Velikonocích do tradiční jarní polévky z devíti bylin.
Jarní polévka z devíti bylin
Pokud chcete vyzkoušet jarní zelenou polévku našich předků, stačí vyjít na zahradu a vyhledat mladou kopřivu, pampelišku, orsej, bršlici, řebříček, jitrocel, popenec, sedmikrásku a planý česnek. Můžete si vybrat samozřejmě byliny podle svého vkusu a aktuálního růstu. Postup je velmi jednoduchý. Na másle zpěníte cibulku, zasypete moukou a vytvoříte jíšku. Zalijete zeleninovým vývarem, osolíte, přidáte bylinky, chvilku povaříte a nakonec rozmixujete. Můžete dochutit vajíčkem.
Zázračná pampeliška
Pampelišky začínají rašit a jsou všude. Jejich kořeny i mladé lístky se dají použít do čajů, můžete je i nasušit na zimu, kdy přírodní vitamíny chybí.
„Pampeliška je v tomto období velmi účinná a její využití je obrovské. Hlavně se používá na posílení jater, žlučníku a slinivky. I poupata se dají zpracovat, můžete si vytvořit například originální pampeliškové kapary.
Medvědí česnek do pesta nebo soli
Mladé lístky medvědího česneku symbolizují začátek jara.
Čtěte také
„Děláme to jako medvědi, po zimě se pročistíme jarním česnekem. Dáváme ho snad do všeho. Zajímavá je bylinková sůl z medvědího česneku nebo pesto,“ doporučuje bylinkářka.
Bylinková sůl s medvědím česnekem je velmi jednoduchá. Vybereme si kvalitní sůl, použijeme čtyři díly soli a jeden díl medvědího česneku. Bylinu rozsekáme najemno se solí, sůl pustí šťávu a bylinu nasákne. Poté se vysuší na velkém tácu nebo plechu pokrytém papírem.
Bylinkové pesto je také velmi jednoduché a chutné, hlavně v kombinaci se špagetami nebo když si do něj namáčíte bagetu.
Medvědí česnek rozmixujete s kvalitním, za studena lisovaným olejem. Dá se použít i bršlice nebo lichořeřišnice. Potom se směs osolí, můžete přidat slunečnicová nebo jiná semínka. Dáte do sterilních skleniček a uchováváte v lednici.
Související
-
Sporýš, řepík, čechřice, lichořeřišnice. Obohaťte bylinkovou zahrádku o nové druhy
Přemýšlíte, které byliny vysadit na zahradu? Rozhlédněte se, co už vám na pozemku roste. Není totiž bylina, aby na něco nebyla.
-
Multivitamíny, které v obchodě neseženete, jsou zadarmo a rostou kolem nás
Nejste si jisti tím, jestli vitamínové tablety z lékárny zlepší vaši imunitu? Bylinkářka Radka Svatošová nabízí pár receptů, které vás nebudou nic stát.
-
O Velikonocích nesmí přijít nazmar ani jedno vejce. Je to super potravina plná bílkovin
Deset až dvanáct vajíček týdně zdravému člověku prospěje. Podle výživové specialistky Martiny Dvořákové je vejce super potravina a doslova poklad.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka