Majitelé lomu Zárubka na Chrudimsku znovu žádají o povolení prodloužení těžby

15. říjen 2021 13:48

Konec těžby příští rok, nebo prodloužení o dalších dvacet let. Vlastníci lomu Zárubka na Chrudimsku zase žádají, aby se v dobývání kamene mohlo pokračovat dál. Není to první pokus. Už jednou narazili na nesouhlas okolních obcí a potom i krajského úřadu. Svůj plán teď majitelé upravili a pokusí se získat povolení znovu. Co by to znamenalo?

Majitelé lomu žádají, aby se v Zárubce těžilo dál. Současné povolení totiž skončí příští rok. Pak by měly práce ustat, měla by začít revitalizace lomu a jeho postupné zatápění. Jenže podle majitelů by pak na místě zůstalo ještě nevytěžené ložisko asi 900 tisíc metrů krychlových kamene, který je potřeba. Vozí se třeba na důležité stavby v kraji, jako je stavba D35. Vlastníci lomu chtějí těžbu prodloužit až do roku 2041.

Čtěte také

Nová varianta je ve srovnání s původním plánem mírnější. Před čtyřmi lety se proti pokračování těžby postavily sousední obce, lidé měli strach z velkého dopravního zatížení, hluku a prachu. Společnost SKANSKA, které lom patří, taky žádala o prodloužení težby o 40 let. Teď je to polovina, zmenšila se i plánovaná celková plocha lomu o jeden hektar, aby zůstal zachovaný val a železniční vlečka. Doprava kamene by měla být rozdělená do dvou směrů, aby nebyla zátěž tak velká. A omezit by se měla i pracovní doba, kdy se bude kámen těžit.

Podklady k žádosti už dostali krajští úředníci, kteří je ale vrátili k doplnění. Chtějí tam doplnit třeba dopravní studii, nebo vyhodnocení rizik z prachu kamene, který by se dobýval z větší hloubky a bude mít jiné vlastnosti. Změnil se třeba ale i postoj Prosetína, který leží nejblíž lomu.

Starosta Michal Vychroň už si dokáže představit, že by těžba mohla pokračovat, ale ne ve formě, jako teď. Musí se podle něj najít opatření, aby byl dopad na život v okolí co nejmenší.

Spustit audio

Související