Malé Výkleky: Siréna se neozvala dvacet pět let

16. říjen 2015

Naštěstí. I tak ale musí být místní hasiči stále připravení. Scházejí se často a obě družstva, mužů i žen, trénují na závody. Kromě myslivců jsou hasiči v obci jediným spolkem. A tak se společenské dění v Malých Výklekách, které mají pouhých 130 obyvatel, bez hasičů zkrátka neobejde.

Na závodech hasiči z Výklek bojují v zelenožlutých barvách a ve stejné kombinaci si vyzdobili i oblíbenou stříkačku. Nikdo jí neřekne jinak než „bejby“. K celé řadě pohárů v klubovně, kterou hasiči mají u fotbalového hřiště, přibyl nedávno další. Ten si, tentokrát smíšené družstvo hasičů, přivezlo ze závodů v Křičeni. Právě v klubovně se píše historie místních hasičů.

Na zdech klubovny si můžete prohlédnout staré černobílé fotografie a jména hasičů na zadní straně jen potvrzují, že kladný vztah k hasičskému řemeslu se v Malých Výklekách dědí z generace na generaci.

„Na fotografii z roku 1940 je můj děda a dole, před skupinkou hasičů ve slavnostních uniformách, sedí i moje babička, v oděvu zdravotnice. Zkrátka a dobře, hasiči u nás doma byli všichni,“ vysvětluje René Faktor, starosta Sboru dobrovolných hasičů v Malých Výklekách.

Ostrý start SDH Malé Výkleky

Samostatný Sbor dobrovolných hasičů Malé Výkleky byl založený v roce 1910. Už dříve, od roku 1893, ale místní hasiči působili v rámci spolku obcí Malé Výkleky, Vápno a Přepychy. Tehdy se společně dělili o jedinou hasičskou stříkačku. Velké oslavy výročí sta let od založení uspořádali výklečtí hasiči v roce 2010, nechyběly na nich ukázky historické i moderní hasičské techniky, včetně zásahu profesionálních hasičů.


Malé Výkleky
Počet obyvatel obce: 129
Počet členů: 24 (15 mužů, 9 žen)
Rok založení SDH: 1910
Kategorie Jednotky požární ochrany JPO: V

Sbor dobrovolných hasičů pomáhá zajišťovat celou řadu společenských akcí v obci. K těm tradičním patří Pálení čarodějnic na místním hřišti, je s ním spojené i stavění Máje. Hasiči připravují také letní country zábavu a pomáhají při pořádání dětských dnů. Sami pak vyrážejí zdolávat nejrůznější řeky jako vodáci a pravidelně trénují na místním hřišti.

Sportovní činnost zajištovali v minulosti pouze muži, dnes tzv. „Stará garda“, kteří vyráželi hlavně na okrskové soutěže. To se však změnilo v roce 2005, kdy bylo založeno družstvo žen a následně v roce 2006 i družstvo „mladých“ mužů, obě družstva dosáhla v minulých letech celé řady sportovních úspěchů. Dnes se soutěží účastní většinou dvě družstva, muži a ženy, občas je doplní i „Stará garda“, která se dá dohromady přibližně dvakrát za sezónu.

Členové SDH Malé Výkleky

Sboru dobrovolných hasičů se v roce 2012 se povedlo za přispění Pardubického kraje pořídit automobil, který ale neslouží v Malých Výklekách jen hasičům. Při různých akcích jsou v něm sváženi důchodci z obce, děti, auto se využívá při soutěžích, svatbách i při brigádách. Z dotací od Pardubického kraje a s přispěním obce mají hasiči od minulého roku nové plovoucí čerpadlo a letos dostali elektrocentrálu.

Výklečtí hasiči, přestože během roku nezasahují tak často jako jejich kolegové ve větších obcích, se pravidelně účastní školení hasičů a zkoušek odbornosti (velitel, strojník, rozhodčí, školení na motorové pily, atd.). Jak dodává jeden z místních hasičů Karel Špás: „Siréna se v naší obci často neozývá, naštěstí. Naposledy jsme u velkého požáru zasahovali v roce 1990, kdy hořela místní stodola s balíky slámy. V obci ale pomáháme pořád. Letos jsme například káceli nebezpečné stromy u silnice. A dokážeme lidi i bavit,“ dodává s úsměvem Karel Špás.

Dobrovolné hasiče z Malých Výklek můžete až do pátku 23. října 2015 do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VYKLEKY na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.