Malování štětcem místo klasického zdobení. Tradiční perník z Pardubic dostal nový náboj

4. duben 2022

K Velikonocům patří i perníčky ve tvaru zajíců, kuřátek a zdobených vajíček. Zajímalo nás, jaké novinky připravili praví pardubičtí perníkáři v čele se zkušenou perníkářkou Jarmilou Janurovou.

„Ano, skutečně se můžeme chlubit pravým Pardubickým perníkem, do kterého patří i marmeláda. Ale nezůstáváme jen u tradice. Stále vymýšlíme něco nového. Teď momentálně frčí malování perníku štětcem a potravinářskou barvou na podklad bílkové polevy,“ chlubí se majitelka firmy JAJA Jarmila Janurová, která se nejen v Pardubicích proslavila specialitou v podobě měkkých perníkových dezertů plněných šlehaným krémem a politých čokoládou.

Kuriózní nápady zákazníků

Někteří zákazníci přicházejí do výrobny perníku s nápadem, s tzv. speciálkou, jak by si představovali dárek v podobě perníku pro své blízké.

„Pečeme perníkové dorty, různé chaloupky, ale i motocykly, zkoušíme všechno, co si lidé vymyslí. Hodně teď používáme právě malování štětečkem. Zákazník si přinese fotografii nebo obrázek a my tu stejnou podobu dokážeme přenést na polevu.  Má to velký úspěch,“ dodává Jarmila Janurová, která má už svého nástupce. Je to vnuk Tomáš, který ponese tradici Pardubického perníku do dalších let. 

Je možné vidět práci perníkářů z firmy JAJA naživo? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.