Manžela Boženy Němcové, šmelinu i ohřívání pašeračky přiblíží muzeum celnictví

19. září 2018

V Králíkách tento týden oficiálně otevřou Východočeský památník celnictví, který se stane další ze stálých expozic Muzea československého opevnění z let 1935-1938

„Sbírky celnictví a finanční stráže patří k našim kmenovým sbírkám. V pevnosti KS 14 se už nachází stálá expozice finanční stráže a na to bude navazovat tato nová a fenomenální expozice celnictví v českých zemích. Chtěli jsme tím zveřejnit i ty sbírky, které zatím byly lidskému oku skryty v depozitářích,“ říká ředitel muzea Richard Sicha.

Proč Králíky

V Králíkách, jako v pohraničním městě, se v tomto ohledu psaly dějiny, pro muzeum ideální místo: „Působili tam celníci, financové a obyvatelé si dříve také zpestřovali život tím, že se snažili to zboží dopravit i ne příliš legální cestou, což bylo zachyceno například ve filmu Krakonoš a lyžníci, který se také stal inspirací pro vznik muzea,“ popisuje Richard Sicha.

Historie celnictví sahá daleko do minulosti, až do starého Egypta: „Toto všechno jsme se snažili zachytit v podobě takové historického městečka, kdy se návštěvník z Egypta dostane postupně až do doby v roce 2000, což je období vstupu do Schengenu.“

Unikátní exponáty

Muzeum nabídne celou řadu zajímavých exponátů a příběhů. „Vyzdvihnul bych příběh Josefa Němce, manžela Boženy Němcové. Většina lidí ho zná jen jako jejího muže a českého vlastence, ale málo kdo ví, že to byl příslušník tehdejší finanční stráže,“ vypráví Sicha.

Řopík je zase jako za mobilizace. Parta nadšenců ho opravovala 18 let

Opravený řopík nedaleko Králík

Před osmnácti lety si parta kamarádů a vojenských nadšenců osvojila takzvaný řopík nedaleko Králík. Jde o malý bunkr lehkého opevnění, kterých ve 30. letech minulého století vznikly po republice tisíce. Ale co s řopíkem v dnešní době?

V muzeu uvidíte také dobové uniformy, různá měřidla, nebo historickou šmelinu: „Po 2. světové válce se šmelilo s potravinami UNRA a my tam vystavujeme konzervy marmelády, masa, nebo medu. To jdou docela unikátní exponáty. Máme tam ukázky předmětů živočišného původu, které jsou pašovány přes hranice, překvapí hlava krokodýla, nebo perořízek z klu slona.“

Expozice pašeráků

Část expozice se věnuje také pašerákům: „Zajímavý je příběh pašeráka Bednáře, který ve Studeném patřil k zajímavým postavičkám. Máme ho perfektně zdokumentovaného. Seznámíme s jeho osudem s metodami, které používal a co pašoval.“

Mezi pašovanými věcmi bylo samozřejmě zlato, ale i obyčejné věci jako umělá sladidla, nebo máslo. Jedna ze vzpomínek popisuje, jak si financové poradili s pašeračkou másla, kterou jako muži nemohli prohledávat. Posadili ji proto ke kamnům a čekali, až jí máslo zpod oblečení vyteče.

Východočeský památník celnictví se návštěvníkům poprvé otevře 20. září 2018.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.