Marie Terezie bude o víkendu pracovat. Čekají ji v Kladrubech

23. srpen 2017

Hradozámecká noc je další z akcí letošního léta. Připojí se k ní i Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Láká na prohlídky zámku a taky na hudební vystoupení.

„Na sobotu 26. srpna plánujeme koncert kytaristy Antonína Pevaly od 18 hodin v kostele svatého Václava a Leopolda. Chystají se i večerní a noční kostýmované prohlídky kladrubského zámku od 19 do 22 hodin. Provázet bude Marie Terezie anebo František Štěpán Lotrinský,“ říká ředitel hřebčína Jiří Machek.

V podobném duchu se nese i další zámecké dění. Prebelé jeho císařského veličenstva představuje prohlídku zámeckých expozic zpestřenou malým divadelním představením z dob Františka Josefa I. a císařovny Sissi. Pohádkové prohlídky jsou každý prázdninový čtvrtek od 10 a 14 hodin.

V září dorazí Čechomor

Taky po prázdninách má hřebčín co nabídnout. V sobotu 23. září budou Kladruby Naruby. Během rodinného odpoledne uvidíte předvedení starokladrubských koní, hudební a divadelní vystoupení, atrakce a soutěže pro děti, tvořivé dílny, jarmark a od čtyř odpoledne koncert kapely Čechomor.

Rudolfův pohár v Kladrubech nad Labem

Jinak část koní podle Machka aktuálně pobývá ve Švédsku na mistrovství Evropy v několika jezdeckých disciplínách. „Samozřejmě Jiří Nesvačil junior tam s reprezentačním čtyřspřežím taky odcestoval. Museli absolvovat cestu trajektem přes moře. Soutěže vyvrcholí o víkendu. Šampionát začal ceremoniálem za účasti starokladrubských koní. Jezdí na nich hudebníci švédské královské jezdecké gardy.“

Stavební úpravy nekončí

UNESCO. Tahle výzva před kladrubským hřebčínem zůstává dál. Co je kolem případného zápisu na seznam nového? „Přihláška už je hotová, teď se překládá do angličtiny. Všechno bychom měli mít kompletně připravené na konci září. Pak bychom měli podat návrh nominační dokumentace do Paříže.“

Prokouknout by měl původně knížecí hřebčín v Heřmanově Městci, který Kladruby využívají jako výcvikové středisko. Běží výběrové řízení na projekt obnovy. „Předpokládaná realizace projektu by byla v letech 2019 a 2020. Předpokládáme, že bychom ho pak mohli návštěvníkům ukázat v roce 2021. Vedle historického kladrubského hřebčína a vedle slatiňanského hřebčína by to mohlo být třetí místo, kterým se můžeme chlubit,“ myslí si Jiří Machek.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.