Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží
Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího masa. Nebudete litovat.
- 4 kuřecí stehna
- 1větší mrkev
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst sušených datlí
- hrst rozinek
- hrst vypeckovaných oliv
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička
- chilli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Postup:
Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na polovinu. Každý díl osolíme a opepříme. Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Česnek vyloupeme a naplocho rozmáčkneme nožem.
V hrnci nebo kastrolu rozehřejeme máslo a kuřecí díly na něm opečeme dozlatova. Přidáme cibuli, mrkev a zasypeme kořením. Promícháme a podlijeme vodou.
Přidáme vypeckované datle, rozinky a olivy a dusíme pod poklicí doměkka. Hotové kuře podáváme s omáčkou a rýží.
Navíc pár tipů:
- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.
Související
-
Kuře plněné rajčaty a špenátem. Variací na zpracování kuřecího masa jsou desítky, možná stovky
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuře plněné rajčaty a špenátem.
-
Pivo nemusíte jen popíjet, čarovat se s ním dá i v kuchyni. Zkuste pikantní kuře na pivu a medu
S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici.
-
Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Udělejte si ho s houbami a určitě nebudete litovat
Kuřecí maso s houbami. Super lehké jídlo, které budete mít za chvíli hotové. Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo, tak jste narazili na ten správný recept.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.