Marocké kuře. Exotika na vašem talíři se spoustou arabského koření spolu s nasládlou omáčkou a rýží

Zkuste si doma připravit netradiční recept, který je inspirovaný marockou kuchyní. Určitě vás nadchne lehce nasládlá chuť, vůně arabského jídla a k tomu šťavnaté kousky kuřecího masa. Nebudete litovat.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 1větší mrkev
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrst sušených datlí
  • hrst rozinek
  • hrst vypeckovaných oliv
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička
  • chilli
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Postup:
Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na polovinu. Každý díl osolíme a opepříme. Oloupanou mrkev nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Česnek vyloupeme a naplocho rozmáčkneme nožem.
V hrnci nebo kastrolu rozehřejeme máslo a kuřecí díly na něm opečeme dozlatova. Přidáme cibuli, mrkev a zasypeme kořením. Promícháme a podlijeme vodou.
Přidáme vypeckované datle, rozinky a olivy a dusíme pod poklicí doměkka. Hotové kuře podáváme s omáčkou a rýží.

Navíc pár tipů:

- Žádná šťáva z kuřete nevyteče, pokud nohy stáhnete k sobě kuchyňským provázkem.
- Mnohem šťavnatější než kuřecí prsa je maso ze stehen.
- Máte rádi nádivku? Zkuste ji rozprostřít kolem pečených kuřecích čtvrtek. Bude křupavější a propečenější.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?