Maryša, U Hitlerů v kuchyni, Makropulos. Pardubické divadlo nabídne sedm novinek

29. srpen 2022

Končí školní i divadelní prázdniny. Do 113. sezóny Východočeské divadlo vstoupí ve čtvrtek 1. září. Na velké scéně uvede muzikálovou komedii o lásce Pekařova žena.

Podle ředitele Petra Dohnala patří pardubická scéna k těm šťastnějším, kam se vracejí diváci. „Asi 80 procent se vrátilo v loňské sezóně, 95 procent se těší na tu příští a snad v přespříští sezóně to bude úplně v pořádku. Nepodceňuji krize, které nad námi visí, ale často vznikají víc v našich hlavách, v médiích. Krizí jsme zažili několik. Nakonec jsme z nich vyšli posílení a věřím, že tomu tak bude i tentokrát. Musíme se snažit dělat svou práci co nejpoctivěji.“

Přehled premiér VČD 2022/2023

  • Makropulos musical (muzikálová adaptace dramatu Karla Čapka o marnivé a marné touze po věčném mládí a nesmrtelnosti, za kterou stojí hudební skladatel Ondřej Soukup a textařka Gabriela Osvaldová)
  • Postižení (černá komedie izraelského autora Gura Korena balancuje na hraně korektnosti a originálním způsobem boří stereotypy a mýty o handicapovaných lidech)
  • Intimní rizika na veřejných místech (česká premiéra komedie Alana Ayckbourna o mezilidských vztazích)
  • Kdo se bojí Beatles? (jímavá groteska o frustracích středního věku)
  • Maryša (vrcholné dílo Viléma a Aloise Mrštíkových v originální scénografii)
  • U Hitlerů v kuchyni (kabaret Arnošta Goldflama plný groteskních výjevů ze života vůdce, černého humoru a nekorektních vtipů v režii Miroslava Hanuše)
  • Kalifornská mlha (vyhrocený dialog krajně odlišných osobností na Malé scéně ve dvoře, který pohne žebříčkem hodnot na obou stranách a počáteční konverzační žánr se změní v napínavý thriller)
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.