Masarykovo náměstí v Pardubicích má novou dlažbu a asfalt zpevněný nanovlákny

4. září 2018 14:15
Na Masarykově náměstí položili dělníci na konci srpna poslední část asfaltu

Dvouměsíční prázdninová oprava silnice a chodníků na Masarykově náměstí v Pardubicích skončila. Radnice nechala spravit rozbitý chodník u ČSOB Pojišťovny a umístila u přechodu pro chodce semafory. Silničáři pak položili nový povrch, jako první v republice použili směs s nanovlákny.

Vozovka na Masarykově náměstí díky nanovláknům déle vydrží, je tenčí a auta na ní nejsou tak hlučná, řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Silničáři také testovali spojení nanovláken a betonu, aby stejné vlastnosti mohly mít i nové autobusové zálivy. Zatím ale tyto materiály smíchat nešlo.

"Nanovlákna připomínají pudr. Zamíchat je do betonu, je problém. Trvalo to dlouho, beton se začal štěpit. Nestihl by se dovézt na stavbu a ztvrdnul by v míchačce," řekl Němec. Nanotechnologie tak zpevňuje vnitřní asfaltové jízdní pruhy, beton je tradiční.

Masarykovo náměstí v Pardubicích je opravené. Dlaždiči dokončují poslední práce na zastávce HMD

Po silnici, kterou stavební firma opravovala celé léto, jezdí denně kolem 20 000 vozidel denně, což je podle Němce takřka dálniční provoz. Kraj vozovku naposledy opravoval v roce 2004.

Semafor a dlažba jako na třídě Míru

Město také změnilo dopravní režim na náměstí. Uprostřed čtyřproudé silnice jsou nově semafory. Přes silnici totiž přechází velké množství chodců, kteří chodí do obchodního střediska, na autobus nebo do centra města.

Autobusy a trolejbusy zatím zastavují jen na straně u budovy ČSOB Pojišťovny. Na druhé straně u Paláce Pardubice dopravní podnik zprovozní zastávky 17. září. Betonové zálivy musí dostatečně ztvrdnout, aby je těžké autobusy hned nezničily.

Během léta také město opravovalo chodník u pojišťovny. Místo poničeného asfaltu jsou tam nově dlaždice s povrchovou úpravou, aby se do nich nevsakovala mastnota a špína. Mají podobný vzhled jako na třídě Míru. Město za nový chodník zaplatilo téměř sedm milionů korun.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související