Mastné fleky, rozlámaná dlažba. Po pěti letech je pardubická třída Míru zralá na výměnu povrchu

4. červen 2020 09:10

Pardubická radnice musí znovu opravit třídu Míru v centru města, protože je na mnoha místech poškozená. Velká přestavba ulice přitom skončila před pěti lety. Velmi brzo se ale ukázalo, že vybraný typ žulové dlažby nebyl ideální.

Stačilo pár týdnů od slavnostního otevření pěší zóny na to, aby světlá dlažba začala tmavnout stopami pneumatik a mastnými fleky. Nejvíce je změna vidět u provozoven občerstvení nebo na zastávkách.

Radnice už před několika lety několikrát hledala způsob, jak povrch vyčistit, ale nic dlouhodobě nefungovalo. Protože projektanti zvolili neopracovanou žulu, do které se všechno vsákne, město nakonec snahu vzdalo.

Čtěte také

Teď je ale vidět větší problém, a to hlavně v části, kudy jezdí auta i trolejbusy. Dlaždice tam neustále praskají, lámou se a jsou nebezpečné nejen pro auta, ale třeba i pro cyklisty. Nejhorší situace je od Pernerovy ulice po křižovatku u obchodního Paláce.

„Někdy ta dlažba drží třeba celou zimu. Teď se ale na několika místech dlažba poškodila velmi, takže to budeme muset opravit. Ve Sladkovského ulici, v té krajní části jsou některá místa nebezpečná,“ potvrdil náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). Právě ulici Sladkovského už musela radnice nechat loni opravit, výměna dlažby stála 300 tisíc korun.

Radnice zatím hledá řešení. Firma Syner, která rekonstrukci před pěti lety prováděla, vady neopraví, město se s ní navíc stále soudí o doplatek ve výši 14 milionů korun, které radnice nezaplatila kvůli neprovedení některých prací.

Špinavá dlažba na třídě Míru v Pardubicích

Ve hře je výměna povrchu

Náměstek Kvaš nevyloučil, že v části třídy Míru nakonec bude jiný povrch. „Když to rozdělím, tak pěší zóna a obytná zóna, tak v té obytné zóně si dokážu představit, že to je skutečně na výměnu komunikace za úplně jiný typ vozovky.“

O případném novém povrchu nebudou rozhodovat politici, ani úředníci, ale měl by to navrhnout projektant: „Budeme muset vyzvat autora, projektanta a budeme s ním muset diskutovat, co se s jeho návrhem děje, proč to nefunguje a jaké opatření musíme provést,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Spustit audio

Související