Máte na chodbě v paneláku sedací koutek? Pozor na pokutu od hasičů

15. srpen 2017

Lidé si pletou chodby s relaxačními koutky. Na chodbách v bytových domech jsou sedačky, stolky i skříně. Přitom je tam často jediné schodiště, a tím pádem také jediná záchranná cesta pro přežití při požáru. Pokud jsou chodba nebo schodiště zatarasené, mohou hasiči udělit pokutu až půl milionu korun.

„Pokud žijete v paneláku a vidíte, že na některém patře by byl opravdu problém se přes různé harampádí dostat rychle ven, kontaktujte odpovědnou osobu, která má bytový dům na starosti. Pokud na problémového obyvatele domovník nestačí, můžete se obrátit na hasičský záchranný sbor. V takovém domě se provede kontrola. Pokud je chodba nebo schodiště zcela zatarasené, můžeme udělit pokutu až půl milionu korun,“ říká krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Kontroly chodeb, schodišť, sklepů a půd v bytových domech nejsou výjimečné. Hasiči od roku 2014 provedli na území Pardubic, Holic a Přelouče více než dvě stě padesát kontrol. Velmi záleží i na tom, ve kterém roce byl dům postaven. V některých místech, kudy vedou chráněné únikové cesty, by neměla být ani rohožka. Správce bytového domu nebo předseda domovního výboru o těchto cestách musí vědět a měl by vás informovat.

Hydrant není popelník

„Lidé si také v některých případech pletou hydranty se stolky na květiny nebo s popelníky. Na druhé straně pak s nedobytnými trezory. Hydranty, ve kterých by měla být hadice a proudnice se zamykají, protože lidé v paneláku se bojí krádeží. Není se co divit. Části těchto hadic obsahují hliník, tudíž to láká sběrače kovů. Na druhou stranu uzamčený hydrant je v případě požáru úplně zbytečný,“ říká Vendula Horáková. Pokud není hydrant v provozuschopném stavu, hrozí pokuta až dvě stě padesát tisíc. Zaplatí ji ten, kdo má bezpečnost v bytovém domě na starosti.

Barvy, nafta ani střelivo nepatří do sklepa ani na půdu

Barvy, ředidla, kanystry s benzínem, naftou, acetonem, tlakové lahve s propan butanem, střelný prach pro přebíjení nábojů, to všechno se dá najít ve sklepích nebo na půdách bytových domů. „Kdo to neuvidí na vlastní oči, nedokáže si ani představit, jaké peklo mohou rozpoutat takto namíchané směsi při požáru. Jednou jsme měli případ, kdy v obytném domě skladovali dokonce několik stovek kilogramů zábavní pyrotechniky,“ říká krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Čtěte také

Pokud si nejste jisti tím, co všechno můžete, a co naopak nemůžete skladovat ve sklepě, informujte se u správy vašeho bytového domu.

Povinný hasicí přístroj i v rodinném domě

U budov projektovaných po roce 1976 je návrh umístění hasicího přístroje součástí projektu. A to platí i o rodinných domech. Když si někdo chce postavit dům a chystá projekt, hasiči před kolaudací dům navštíví, projekt zhlédnou a doporučí druh hasicího přístroje. Takový přístroj musí být trvale volně dostupný. Rukojeť by měla být kolem jednoho metru nad podlahou.

V některých domech hasiči našli i kuřácký koutek
autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.