Máte rádi kyselejší nebo hořkou kávu? Která má nejvíc kofeinu?

2. listopad 2020

Někteří lidé preferují hořkou chuť kávy, v poslední době se ale do módy dostávají i kyselejší varianty. Podle odborníka Jiřího Sýkory platí nepsaný zákon, že pražení funguje na principu tradice. Rodina Sýkorů upřednostňuje spíše hořkou chuť.

Chuť kávy určuje kromě kvality zrn také jejich pražení. Novodobé pražírny se podle Jiřího Sýkory shlédly v tom, že káva je kyselejší, nabízí ovocné a citrusové chutě. Někdy se ale stane, že se nováčci bojí kávu více upražit, aby se kávová zrna nepřepálila. Najít tu správnou hranici je velký kumšt.

Čtěte také

„Pokud ale někomu kyselá káva chutná, proč ne. Je to každého volba,“ říká Jiří Sýkora, který považuje kyselejší kávy za nešvar a tvrdí, že v Česku se už za První republiky praží káva spíše do hořka.

Italové byli podle něj mistry v míchání kávy. Po generace si předávali receptury. Vyváženost mezi hořkostí a kyselostí jejich kávy je dodnes dokonalá.

„To nás také učil náš děda Vilém, který pražil kávu v Pardubicích v ulici Mezi mosty. A já jsem zastáncem toho, co nás učili naši předci,“ dodává Jiří Sýkora. 

Arabica z Latinské Ameriky

Arabica a robusta. To jsou dva nejznámější druhy káv. Kávovník arabský - tedy arabica - pochází z oblasti Etiopie. Svůj název arabský získal zřejmě díky obchodníkům z Arábie, kteří tento africký poklad objevili. Dnes se arabica pěstuje hlavně ve Střední a Jižní Americe.

„Arabica je kávovník, který roste ve výšce 1500 metrů nad mořem. Je to šlechtěná rostlina na rozdíl od robusty. Proto je také cennější. Obsahuje více cukru, olejů i vitamínů, zato  má výrazně nižší obsah kofeinu,“ říká majitel pražírny Jiří Sýkora.

Coffea arabica - zrající plody

Kávovník statný (robusta) se pěstuje hlavně ve Vietnamu a v menších nadmořských výškách. Nevyžaduje tolik péče a jeho chuť je zemitá. Zajímavé je, že obsahuje až třikrát více kofeinu, než arabica.

„Ale pozor. Množství kofeinu se určuje hlavně tím, jaké kafe požadujeme. Čím kratší dobu ho louhujeme, tím méně má kofeinu a naopak,“ vysvětluje Sýkora.

Pokud si poslechnete záznam pořadu, dozvíte se, proč kávový odborník Jiří Sýkora nedoporučuje klasického českého turka. Prozradí také, která káva ho na jeho výpravách za kávovými zrny, oslovila nejvíc.

Spustit audio

Související