Máte známého holubáře? Poproste ho o ptačí trus. Je to nejlepší hnojivo pod rajčata i okurky

14. květen 2024

V květnu sázíme rajčata, okurky, papriky a další zeleninu na venkovní záhony. Aby se úroda vydařila, je nutná kvalitní zemina a dostatek hnojiva. Čím hnojit? Poradil zahradník František Hlubocký.

„Čerstvý hnůj už teď v květnu nedáváme. Teď těsně před sázením vynechávám i chemii, zato přidávám hovězí a drůbeží granulovaný hnůj. Suché granulky rozhodím, rycími vidlemi zapracuju do země, nedávám ale přímo pod kořeny, jen okolo,“ radí známý zahradník a pokračuje:

„Pokud máte známého kostelníka nebo holubáře, vyžádejte si od něj trus od holubů. To je pro zeleninu obrovská vzpruha. Já mám letos slíbené křepelčí výtrusy. I slepičince skvěle poslouží. Ale pozor, nedávejte je čerstvé. Je potřeba je nechat vykvasit.  

Po vysazení zalít a zastínit

Když vyklepáváte sazenici z kelímku, nevadí, když se kořínky trochu poškodí. O to lépe zakoření v novém prostředí. Při sázení se nebojte papriky, rajčata a okurky pořádně zahrnout zeminou, na povrch můžete přidat ještě mulč z posečené trávy, výborně drží vlhkost. Rostlinky chraňte ze spodu i od shora.

Sazeničky papriky

„Slunce je letos takové divoké, proto je dobré mít po ruce bílou netkanou textilii. Položte ji na sazenice a mějte ji tam minimálně týden, klidně 14 dnů ve dne v noci. Rostliny se vám mnohem lépe zaklimatizují. Přes textilii je možné bez problémů zalévat.

S dalším hnojením pokračujte nejdřív za 14 dnů po vysazení. Mně se nejlíp osvědčilo hnojení roztokem z plného hnojiva, kde je napsáno plod a květ. Beru to od balkónovek přes rajčata, papriky, okurky. Je to jedna odměrka rozmíchaná v desetilitrové konvi jednou za týden,“ přidává další aktuální rady zahradník František Hlubocký.

Jak připravit zálivku z vykvašených slepičinců  

Třetinu nádoby naplníme slepičinci a dolijeme vodou, necháme na slunném místě prokvasit, jednou za čas promícháme. Když je roztok prokvašený a rozpuštěný, což je zhruba za tři týdny, přistoupíme ke hnojení.

„Ředíme jeden díl slepičinců ku deseti dílům vody. Ideální je hnojit až večer nebo před deštěm, toto hnojivo má přece jen svůj specifický odér,“ uzavírá zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související