Matiční jezero je obložené vaky s bahnem. Příští rok je rozpářou a zatravní

23. listopad 2019 07:10
Plocha jezera se vytvořením nových břehů výrazně zmenšila. Na současnou vrstvu vaků přístí rok přibyde ještě jedna

První etapa odbahňování Matičního jezera v Pardubicích pomalu končí. Unikátní plovoucí bagr od letošního léta odsával sedimenty do speciálních pytlů, které mají zpevnit břehy.

Je to metoda, která se v Česku ještě moc nepoužívá. Radnice hledala řešení velmi dlouho, původní cena byla 40 milionů korun a navíc nebylo jasné, co s vytěženým bahnem ani kudy ho odvážet. Nakonec zvítězila varianta nechat bahno v pytlích, i díky tomu se cena snížila na 20 milionů a část navíc zaplatí evropská unie.

„Letos budeme končit a příští rok začneme na jaře, to bude druhá fáze,“ říká strojník David Valenta. Matiční jezero je z části obklopené textilními vaky, plocha jezera se výrazně zmenšila. „Zmenšila se, ale bude jiná hloubka, dva metry. Když pak půjdete dozadu, tak tam je udělaná hráz, takže dva vaky jsou na dně a jeden je na nich,“ říká Valenta. Podle jeho slov vytěžili už asi polovinu jezera.

Bahno odsáté ze dna Matičního jezera se potrubím pumpuje do vaků

„Letos by mělo být vytěženo asi 2800 metrů kubických sedimentu,“ říká Radek Malinský, který dělá stavební dozor. Práce podle něj pokračují podle harmonogramu. „Letos se dokončí první vrstvy vaků, je udělaná hrázka mezi litorálním pásmem a jezerem. Litorální pásmo je část jezera, kde budou vytvořeny tůňky, kde se pak budou usazovat živočichové a je to pásmo, kde není jezero, ale spíš tůně.“

Napumpovat, vysušit, rozpárat, zatravnit

Černé vaky s bahnem vypadají velmi nevzhledně, podle Malinského to ale bude vypadat jinak. „Ta druhá vrstva vaků, která se bude dělat příští rok, tak to bude nahoře a jakmile vyschne, tak se rozřízne a celé se to bude zatravňovat a bude z toho břeh až k těm kůlům.“

Tato technologie byla použitá v Česku poprvé, předtím se používala jen v Holandsku. Odbahněním ale péče o jezero nekončí, vysvětluje Malinský. „Nějaká běžná údržba je potřeba, do tohohle nikdo nesáhl padesát, osmdesát let.“ Práce budou pokračovat příští rok v dubnu a potom od půlky srpna do listopadu.

Spustit audio

Související