Recepty podle včelaře Evžena Báchora aneb když se snoubí med a koření
Med je zdravý ve všech podobách. Tuto informaci razí pardubický včelař Evžen Báchor, který vyrábí z medu desítky produktů včetně medoviny nebo medolády.
Je to také vynikající kuchař, který se nebojí s medem experimentovat v kuchyni jak na slano, tak na sladko. Nabízíme vám několik osvědčených receptů z jeho kuchyně. Třeba na Silvestra přijdou vhod.
Marinovaná vepřová žebírka s medem
Suroviny:
1 kg vepřových žeber
3 lžíce kečupu
3 lžíce medu
2 lžíce sójové omáčky
1 malá lžička hořčice
sůl, pepř
Postup:
Nejdřív uděláme marinádu. V misce smícháme kečup, med, sójovou omáčku, cukr, hořčici, sůl a pepř. Žebra rozdělíme na menší díly a z obou stran potřeme marinádou. Žebírka pak vložíme do mísy a uložíme na hodinu do chladničky. Připravíme si pekáč na pečení, který vysteleme pečicím papírem. Žebra rozložíme na pekáč a pečeme při 180 – 200 stupních asi hodinu. Při pečení žebírka obracíme.
Perníková roláda
Suroviny:
600 g hladké mouky
50 g tuku
1 – 2 vejce
200 g moučkového cukru
4 polévkové lžíce medu
4 polévkové lžíce mléka
2 polévkové lžíce rumu
2 polévkové lžíce kakaa
1 kypřicí prášek do perníku
Náplň: švestková povidla a nasekané vlašské ořechy
Povrchová úprava po upečení:
1 vejce na potření
cukr moučka na posypání
půlky vlašských ořechů na ozdobu každého kousku
Postup:
V kastrolku rozpustíme tuk, přilijeme mléko, rum a med, mírně vše zahřejeme. Mouku v míse smícháme s cukrem, kakaem a kypřicím práškem. Přidáme rozpuštěný tuk a vajíčka. Vše vypracujeme v hladké těsto, které uložíme na tři hodiny do chladu.
Poté těsto rozdělíme na čtyři díly a jednotlivé díly vyválíme na tenoučkou placku. Tu potřeme švestkovými povidly a posypeme nasekanými ořechy. Placku stočíme do rolády a položíme na vymazaný plech. Potřeme vejci a pečeme při 170ti stupních Celsia asi 25 minut.
Po upečení a zchladnutí posypeme moučkovým cukrem. Roládu krájíme šikmo a zdobíme velkým ořechem.
Medový punč pro 15 osob
Suroviny:
500 g medu
2 l vody
5 dl vodky
1 citron
2 pomeranče
10 hřebíčků
2 kusy skořicové kůry
Postup:
Kůru z citrónů a pomerančů oloupeme a nařežeme na tenké proužky a vložíme do vody se skořicí a hřebíčkem. Mírně zahřejeme a necháme hodinu a půl odstát. Nápoj přecedíme a přidáme šťávu ze dvou pomerančů a jednoho citrónu, vodku a med. Vše řádně smícháme a podáváme teplé.
Alkoholičtější variantou je, když místo vody použijete červené víno. Nápoj je pak silný, ale dobrý.
Související
-
Med bude. Včely to stihly, i když s odřenýma ušima
Velké obavy o úrodu medu měli včelaři na začátku dubna. Všechno vykvetlo najednou. A včely nemohly stihnout všechny květy obhospodařit.
-
Zapomeňte na rakytník, zkuste šípek nebo hložinku
Jana Baboráková vyrábí sirupy skoro čtyřicet let. Její výrobky získaly ocenění Mls Pardubického kraje. Když ale přijde řeč na šťávu z rakytníku, zamračí se.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka