Měli jste klíště? Místo kousnutí sledujte více než měsíc!

15. květen 2015

Riziko napadením klíštětem je stále větší. Počasí jim obecně přeje. Navíc na nás číhají na místech, kde dříve nebývala. Parazita je možné si přinést i z městského parku nebo sportoviště.

Co nám může infikované klíště způsobit? To byla otázka pro primáře infekčního oddělení krajské nemocnice v Pardubicích Petra Knížka. Když je mírná zima, klíšťata v klidu přezimoují a na jaře už jsou připravena pít nám krev. A to není dobrá zpráva. Drobný parazit nás může nakazit až dvacítkou nejrůznějších infekčních onemocnění. Mezi nejvážnější patří klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

„Jsou pacienti, kteří přicházejí do ordinace až v pokročilém stadiu nemoci, kdy jejich potíže trvají týdny a měsíce. Důvodem je, že ani nezaznamenali, že nějaké klíště měli," vysvětluje Petr Knížek. Týká se to hlavně malých klíšťat. Po nasátí se samo pustí a my nic netušíme. A protože příznaky boreliózy jsou obecné potíže, jako bolest hlavy, kloubů nebo únava, určit správnou diagnózu není snadné.

Klíště vytahujte jemně a pomalu

Existuje několik způsobů, jak odstranit klíště z kůže. Dobrým pomocníkem jsou speciální kleštičky, které parazita drobně sevřou, a my ho lehce vytáhneme nebo vyvikláme.

„Důležitá je trpělivost. Klíště vytahujeme lehce a nespěcháme. Někdo používá metodu, že papírovým kapesníkem obtáčí kolem toho klíštěte tak dlouho, dokud se samo nepustí," dává příklad Petr Knížek. Hlavně se snažíme, aby náš zákrok parazit přežil. Když ho usmrtíme zakousnuté, riskujeme, že do nás vypustí nákazu.

Když se nám stane, že se klíště přetrhne, nejde také o žádnou tragédii. Naše tělo si se zbytkem zvířátka poradí stejně jako s třískou. „Nejde o to, jak bylo klíště vyndáno, ale zda bylo infikované. I hned a odborně odstraněné klíště, pokud je nakažené, je problém," vysvětluje Petr Knížek. Místo po klíštěti vydezinfikujeme.

Po odstranění klíštěte nemusíme hned propadat panice. Bylo by dobré, kdybychom si do kalendáře zapsali, kdy to bylo a kde. Potom místo kousnutí průběžně pozorujeme. Klíšťová encefalitida se projeví do měsíce. U boreliózy je to těžší, inkubační doba se různí. Projevy jsou různé a mohou se objevit až za několik měsíců.

„Sledujeme, jestli se v místě kousnutí neobjeví kruhové zarudnutí, uvnitř podbledné. Pokud je tam i po týdnu nebo se snad dokonce zvětšuje, je čas zajít k lékaři," uvádí Petr Knížek.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Dlouhé rukávy a nohavice, repelenty. To nám všechno pomůže se lépe chránit. Nejdůležitější ale je, prohlédnout si pečlivě své tělo po příchodu domů.

„Pohyb v přírodě je zdravý. Nemůžeme se zabarikádovat před klíštětem v bytě a čekat, že tam nepřijde," říká Petr Knížek.

Nejzávažnější onemocnění, které do nás může tento parazit vypustit, je klíšťová encefalitida. Naštěstí proti ní existuje očkování. Zcela jednoznačně ho Petr Knížek doporučuje. Podle něj si často neuvědomujeme, že čím jsme starší, tím encefalitida probíhá bouřlivěji a zanechává vážnější následky.

„Já i celá moje rodina jsme očkovaní. Vždy, když odstraňuji klíště, jsme mnohem klidnější, že nemusím měsíc trnout, jestli se ta choroba objeví nebo neobjeví," říká Petr Knížek s tím, že encefalitida se nedá léčit žádným lékem, protože zkrátka neexistuje.

Lymská borelióza

Onemocnění se projevuje za několik dnů až týdnů po infekci, většinou červenou skvrnou v místě přisátí klíštěte, případně horečkou, únavou nebo zvracením. Zhruba u čtvrtiny nakažených se nemusí projevit vůbec, ale rovnou přechází do těžko léčitelné chronické formy, kdy postižený musí bojovat s postižením kloubů a šlach, napadením nervové soustavy nebo dalších orgánů.

Klíšťová encefalitida

Jde o virové zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan. Nejdříve se objevují bolesti hlavy, únava, horečka, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. Asi u jedné čtvrtiny nemocných dochází ke vzniku trvalých následků. Patří k nim například obrny horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace, nálady nebo spánku, snížená výkonnost a deprese.

Spustit audio

Související