Méně spojů na koridoru. Na trati Praha, Pardubice, Česká Třebová budou dva roky omezení

29. březen 2021 11:10

Od 6. dubna začne platit výlukový jízdní řád, podle kterého se bude jezdit dva roky. Cestující se musí připravit na menší počet spojů, jiné časy odjezdů, možná zpoždění i náhradní autobusovou dopravu.

Jde o krok, na který se Správa železnic i jednotliví dopravci dlouho připravovali. Omezení dopravy bude výrazné, a to kvůli souběhu několika menších a několika větších stavebních akcí.

Čtěte také

Ty velké jsou na hlavní trati dvě: oprava železničního uzlu v Pardubicích a velká modernizace staré trati na koridor mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí.

A pak jsou menší stavební práce, jako je třeba oprava nadjezdu Kyjevská v Pardubicích nebo stavba mostu dálnice D35 u Uherska.

Cílem výlukového jízdního řádu je tedy snížit intenzitu dopravy na hlavním železničním koridoru. Úsek Kolín - Pardubice - Česká Třebová je totiž nejvytíženější železniční tratí v republice a samozřejmě jakékoliv i menší omezení způsobí značné komplikace a velká zpoždění desítek spojů.

Mladá žena v roušce čeká v Pardubicích na vlak

„6. dubna začne platit výluková změna jízdního řádu na trati mezi Českou Třebovou a Kolínem, jejímž cílem je výrazně snížit počet vlaků na tomto úseku 1. železničního koridoru. Výlukový jízdní řád umožní výrazně zvětšit rozsah modernizačních prací v pardubickém železničním uzlu,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Méně spojů, více zpoždění

Cestující se musí připravit na zpoždění, jiné časy odjezdů vlaků a hlavně výrazně omezený počet spojů. „Hlavní změnou bude přesměrování Railjetů a vlaků EuroCity v úseku mezi Prahou a Brnem po trati přes Havlíčkův Brod a také časové posuny u vlaků SuperCity, spojů z Prahy na Ostravsko, Valašsko, Slovácko a přes Českou Třebovou do Brna,“ doplnila mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Navíc od září přijde další omezení, protože na trati Česká Třebová - Brno bude mezi Blanskem a Adamovem provoz svedený jen na jednu kolej a od prosince pak na několik měsíců bude provoz úplně zastavený. Počet spojů se tak ještě o to sníží.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související