Tento týden začne zásadní oprava nadjezdu Kyjevská v Pardubicích. Na devět měsíců výrazně omezí dopravu

1. březen 2021 09:52

Oprava nadjezdu v Kyjevské ulici v Pardubicích začne v neděli a na tři čtvrtě roku výrazně zkomplikuje dopravu. Most totiž bude celou dobu oprav uzavřený, je to přitom jediná spojnice města s nemocnicí a čtvrtí Pardubičky.

Celková rekonstrukce mostu bude po technické stránce poměrně komplikovaná. Jednotlivé mostní díly se musí nadzvednout, následně je nutné zjistit, v jakém stavu jsou pilíře a ložiska. „Musí být provedena jejich oprava. Ten samotný mostní díl se musí znovu uložit a perfektně zaizolovat. Největším problémem toho mostu totiž je to, že do něj zatéká a ničí se vnitřní konstrukce,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš z (ODS). Po modernizaci  bude most v severní části kvůli napojení nemocnice a areálu bývalé Tesly rozšířený.

Čtěte také

Nadjezd vede nad rychlodráhou a nad hlavním železničním koridorem. Radnice, respektive investor, potřebují sladit postup prací se Správou železnic, která právě letos opravy koridoru plánuje.

„K plnému sladění se Správou železnic nedošlo. V současné chvíli jednáme se zhotovitelem stavby o tom, jak to bude postupovat dál. Pro řidiče je podstatné, že od 7. března se přes most v Kyjevské ulici nedostanou.“

Dlouhé objízdné trasy

Řidiče čeká dlouhá objížďka, a to po Dašické a Staročernské ulici na Černou za Bory a pak můžou řidiči pokračovat do Nemošic, nebo k nemocnici.

Náhradní trasy musel řešit i dopravní podnik. Podle ředitele Tomáše Pelikána mají chodci možnost dojet k veterinární nemocnici a dál jít asi 350 metrů k nemocnici pěšky.

Nadjezd u Pardubické nemocnice je z roku 1964. Nutně už potřebuje rekonstrukci

„Cestující budou moci využít podchod pod nadjezdem, který bude stále k dispozici, a dostat se k nemocnici. Před hlavní branou nemocnice bude zřízena provizorní točna, kde budou další spoje navazovat a pojedou dál do Pardubiček a Černé za Bory.“

Ti, kteří pěšky do mírného kopce k nemocnici nedojdou, mohou jet autobusem, musí ale počítat s dlouhou objízdnou trasou, která povede přes Dašickou ulici, nadjezd u Staročernska, Černou za Bory do Pardubiček a dál k nemocnici. Kratší trasa podle ředitele Pelikána není k dispozici.

Sanitky se ale do nemocnice dostanou bez objížděk, a to přes dřevěný most na Vinici, který po loňské opravě zvýšený provoz zvládne. Oprava nadjezdu kyjevská bude stát 230 milionů korun, většinu zaplatí dotace ze státního fondu dopravní infrastruktury.

Spustit audio

Související