Měsíc skla podtrhuje poklady pardubického muzea. Dojde i na figurky z obýváku

24. říjen 2023

Je křehké a dokázalo naši zemi pořádně proslavit. Do české sklářské tvorby se můžete od konce října do konce listopadu ponořit ve Východočeském muzeu v Pardubicích.

„Naše instituce je se sklem spojená naprosto bytostně. Co se podařilo a daří muzejníkům shromáždit, patří v celoevropském kontextu k tomu nejlepšímu. Návštěvní knihu máme plnou ohlasů z celého světa,“ říká správce uměleckoprůmyslových sbírek Jan Ivanega. A doplňuje ho historik Matěj Bekera: „Chtěli jsme přiblížit, co máme ve sbírkách z tohoto skvělého a ve světě velmi dobře známého materiálu, který Česko a Československo velmi dobře reprezentoval. Navíc se uvažuje o zapsání na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Měsíc skla tedy může představovat určité promo pro toto téma.“

Jitka Forejtová - Trávy (1992)

Orámováno hvězdami

Přímo v den 100. výročí narození světoznámé sklářské výtvarnice Jitky Forejtové (25. října) provede kurátor Jan Ivanega návštěvníky expozicí S.K.L.E.M. „Všichni známe minimálně její duchcovské figurky v bruselském stylu, které jsou dodnes ozdobou mnoha obýváků. Její dílo je ale mnohem širší. Znovu chystám i překvapení. Většinou vytáhneme z depozitáře i exponáty, které nejsou v expozici a umožní nám vyprávět příběh autora nebo autorky ve větším bohatství. Ani nemůžeme vystavovat všech 9 000 kusů skla. Je jich tam asi 150.“

Téma skla se stane taky součástí Muzejní akademie pro seniory, Zubříkova klubu pro rodiny s dětmi anebo vzdělávacích aktivit pro školy. Program Krása skla nabídne dětem poznání tohoto materiálu všemi smysly. Sklářské řemeslo si osahají v programu Kouzelníci se sklem, který je zavede do malé dílny postavené z autentických sbírkových předmětů. Pro starší pak bude workshop o fyzikálních vlastnostech skla z různých úhlů, všemi smysly.

Čtěte také

Celý Měsíc skla následně završí 25. listopadu komentovaná prohlídka zaměřená na dílo sklářského výtvarníka Vladimíra Kopeckého. „Ten patří k zasloužilým nestorům, titánům světového sklářského umění. Je mu skoro 92 let, je pořád vitální. Jeho práce záměrně vyvolávají velmi protikladné reakce. Kopecký dělal podle svých slov ošklivé sklo. Chtěl nás vyvést z míry, abychom se někam posunuli a abychom si uvědomili, že sklo nemusí být jenom krásné,“ dodává Ivanega.

Sklo v kostce

  • 25. října, 9:00 - Jitka Forejtová 100!
    Komentovaná prohlídka se zaměřením na díla Jitky Forejtové s kurátorem Janem Ivanegou.
  • 30. října – 10. listopadu - Kouzelníci se sklem
    Vzdělávací program pro školní kolektivy zaměřený na sklářské řemeslo.
  • 7. listopadu, 16:00 - Krása skla
    Interaktivní program pro děti zaměřený na poznávání skla všemi smysly, akce Zubříkova klubu.
  • 8. listopadu, 9:00 - Sklo z různých úhlů, všemi smysly
    Workshop o fyzikálních vlastnostech skla. Součástí je návštěva „sklářské dílny“.
  • 4. listopadu, 14:00 - Kouzelníci se sklem
    Interaktivní program zaměřený na poznávání skla všemi smysly. Vhodné pro rodiny s dětmi.
  • 25. listopadu, 13:00 - Vladimír Kopecký a jeho žáci
    Komentovaná prohlídka děl Vladimíra Kopeckého a jeho následovníků.
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související