Město vody Březová nad Svitavou

Zásobuje pitnou vodou všechny kohoutky v Brně. Prameniště podzemních vod byly ale pro Březovou nad Svitavou požehnáním, stejně jako pohromou. Málem kvůli němu zcela zanikla, což by byla velká škoda.

Nejen pro půvab malého města na historické hranici Čech a Moravy, ale i kvůli malebnému údolí řeky Svitavy, ve kterém obklopena lesy leží.

Březovou nad Svitavou najdete asi 12 kilometrů jižně od Svitav v nadmořské výšce okolo 380 metrů. Městečko s dnes asi 1450 obyvateli na samém konci Pardubického kraje vzniklo zřejmě z malé osady v olomouckém biskupství někdy kolem roku 1300.

A o necelé dvě století nato mu byl přiznán status města. O ten načas, až do roku 1999, však Březová nad Svitavou přišla po 2. světové válce a po odsunu sudetských Němců, kdy v Březové zůstalo jen okolo tisíce obyvatel a dokonce se uvažovalo o její úplné asanaci. Právě kvůli prameništím podzemních vod.

Dva vodovody do Brna

První vodovod pro město Brno byl v Březové nad Svitavou vybudován už v letech 1911 – 1913, jeho délka, tedy lépe řečeno délka přivaděče, byla a stále je 58,9 km. Ten měl následně negativní dopad na své okolí.

Například už v roce 1948 byla kvůli němu, tedy jeho ochraně, zcela vysídlena a pak asanována obec Muzlov, která do katastru Březové také spadá. Z té nezůstalo už v podstatě nic. Místo, kde stála, je kvůli hygienických požadavkům oploceno a zarostlo lesem.

Touto štolou  a potrubím proudí voda I. březovským vodovodem do Brna

Podobný osud měl potkat i samotnou Březovou, ale to se naštěstí nestalo. A to ani v 60. letech, kdy se začalo uvažovat o výstavbě druhého březovského vodovodu. Ten se ale postavil a uvedl do provozu až v roce 1975. Oba stále slouží a tak jimi proudí voda z Březové nad Svitavou do všech kohoutků města Brna.

Kostel se zvonem z 16. století, kříž a kaple

Dominantou Březové nad Svitavou je kostel svatého Bartoloměje. Je vidět ze všech stran, kterými do města návštěvník přichází. Původně gotický kostel ze 13. století byl barokně přestavěn v roce 1725. Tehdy k němu přistavili mimo jiné také věž.

Zvon na ní pochází ale už z 16. století, nějakým zázrakem snad přestál všechny války, v té 2. světové byl sice zkonfiskován, ale po ní se do Březové zase vrátil.

Architektonicky i historicky zajímavé je samotné náměstí a především některé z jeho domů, včetně pozoruhodných portálů z poloviny 19. století některých z nich. Právě na nevelkém náměstí v Březové jsou také další památky, které stojí za zhlédnutí. Třeba rokokový kříž, u kterého se v minulosti scházela všechny procesí. Nebo sousoší sv. Jana Nepomuckého z roku 1732, které stojí na místě, kde kdysi býval pranýř.

Březová nad Svitavou

Za zmínku stojí určitě třeba také věž kaple sv. Františka Xaverského, která pochází asi z roku 1800 a jde o jedinou původní stavbu v katastru obce Muzlov, která právě celá zmizela kvůli výstavbě vodovodu.

Motokros nebo rozhledna Járy Cimrmana

Březovské stráně, ty jsou mezi milovníky motosportu docela pojem. Díky nim získala v tomto sportu Březová i mezinárodní věhlas. Na jedné z mála přírodních tratí se dodnes jezdí velké závody, ať už motocyklů sólo, sidecar nebo čtyřkolek. Tradice tohoto sportu je tam už dlouhá – od roku 1956.

Hned nedaleko Březovských strání je pak také koupaliště, jako vystřižené ze starých filmů, pochází z roku 1932, i když dnes už je zmodernizované. Dlouhou tradici tam má také další sport – fotbal.

Koupaliště u Březové nad Svitavou

Co se rekreačního sportu týče, pak můžete z Březové třeba také vyrazit po nedávno zbudované cyklostezce směrem na Letovice. A nebo se vypravit do okolních lesů, které jsou na podzim oblíbeným místem houbařů a v podstatě celoročně milovníků přírody i turistů. Ti se rádi podívají třeba do Čertových děr – jeskyní, ke kterým se váže nejznámější březovská pověst.

Milovníky recese pak potěší také výlet rozhlednu, která je sice pouze kilometr vzdálená od náměstí, ale není odtud vůbec vidět. A tak ji v Březové nazvali velmi příznačně Dobře ukrytou rozhlednou Járy Cimrmana. Po cestě k ní je možné navštívit dětmi velmi oblíbený lanový park. Všechny milovníky bájného českého génia a vynálezce potěší také historická hranice mezi Čechy a Moravou, která v podobě řeky Svitavy Březovou protíná. Na jedné straně mostku budete totiž v Čechách a na druhé už na Moravě.

autor: RUS
Spustit audio