Městská policie na malém městě má smysl, míní městský strážník z Heřmanova Městce

9. duben 2021

Na každou tisícovku občanů v Heřmanově Městci připadne jeden městský strážník. Městská policie v tomto pětitisícovém městě vznikla před několika lety. Zřídilo ji město, které chtělo vyřešit některé nesrovnalosti se zákonem, a také bezpečnost při pořádání velkých akcí, například tradiční pouti. Do Radioporadny jsme pozvali strážníka Petra Čapka a zeptali se ho na jeho práci.

Zajímavostí je, že státní policista nesmí stávkovat, na rozdíl od městského strážníka. Ale největší rozdíl je v možnostech řešení přestupků. Městská policie řeší jen vybrané přestupky, nejčastěji nesprávné parkování a drobnou kriminalitu. Velmi důležitá je prevence, aby k přestupkům nedocházelo a ve městě byl klid.

„Bohužel nejvíc jsou městští strážníci vidět, když vybírají pokuty. Proto nás lidé nemají v oblibě. Přitom já bych velmi rád navázal v našem městě na prvorepublikové strážníky, kteří své občany velmi dobře znali a věděli, co od nich mohou očekávat. I my své občany známe. Něco se stane a my podle popisu odhadneme, o koho se jedná. Sepětí strážníka s malým městem je fajn,“ říká Petr Čapek.

Současnost je o rouškách

Hlídat nasazené roušky u lidí, kteří jdou po městě, to je jeden ze současných úkolů městských strážníků.

„Je to nařízení, které prostě musíme kontrolovat a vymáhat. Snažíme se to řešit slušně. Poprosíme občany o nasazení roušky a v devadesáti devíti procentech nemáme s uposlechnutím problém. A to zbylé procento? V každé společnosti jsou lidé, kteří jdou do konfliktu se zákonem z principu, ať se jedná o roušky nebo cokoliv jiného. Nicméně povinností občana je uposlechnout policistu, který ho k tomu vyzve. A v okamžiku, když odmítnete, musíme použít donucovací prostředky. Za všechno se pak ale zodpovídáme svým nadřízeným,“ vysvětluje Petr Čapek.

Spustit audio

Související