Ministerstvo znovu zrušilo elektrárně Chvaletice výjimku z limitů na vypouštění škodlivin do ovzduší

16. březen 2021 07:26

Kauza kolem povolování výjimky z emisních limitů pro chvaletickou elektrárnu pokračuje.  Ministerstvo životního prostředí totiž před pár dny znovu výjimku zrušilo a celou věc vrací k dalšímu posouzení na Krajský úřad v Olomouci.

Výjimka z limitů na vypouštění škodlivin je při tom pro hnědouhelnou elektrárnu klíčová, získat ji musí do října, kdy začnou platit nová evropská pravidla. Jinak hrozí elektrárně omezení provozu.

Ministerstvo uvedlo, že elektrárna zatím nesplnila podmínky pro udělení výjimky. Podle resortu mimo jiné nedostatečně odůvodnila, proč chce do okolí vypouštět víc škodlivin, než povolují budoucí evropské limity.

Čtěte také

Ministerstvo tak vyhovělo námitkám ekologických organizací a obcí. Ty se odvolaly proti rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který vloni v září opětovně schválil elektrárně výjimku z emisních limitů pro rtuť na šest let a pro emise oxidů dusíku na osm let. Krajský úřad v Olomouci se tak musí celou věcí znovu zabývat.

Vedení  podniku verdikt odvolacího orgánu, tedy ministerstva, respektuje. Zároveň poukazuje na průtahy úředního řízení, které jsou podle něj důkazem, že projekt transformace jedné z největších českých elektráren na moderní provoz v souladu s novými evropskými pravidly je nesmírně komplikovaný a časově náročný.

Ředitel Václav Matys řekl, že vyčkají na požadavky krajského úřadu v Olomouci a následně mu opět poskytnou maximální součinnost, včetně vysvětlení a doplnění informací či dokumentů. Provozovatel Severní energetická předpokládá, že věc bude rozhodnutá do srpna.

Hrozí imezení provozu?

Pokud elektrárna výjimku nezíská, byl by to pro ni zřejmě velký problém. Ve hře by bylo i omezení jejího provozu. Alespoň to tvrdí organizace Greenpeace. Přísnější evropské limity pro vypuštění daných škodlivin totiž začnou platit od října letošního roku, a do té doby musí elektrárna výjimku získat, jinak podle aktivistů přestane splňovat zákonné podmínky provozu.

Vedení elektrárny  tvrdí, že výjimku potřebuje právě na to, aby stihli provést časově náročnou ekologizaci technologií.

Rozhodování o výjimce pro Chvaletice delegovalo předloni na krajský úřad v Olomouci Ministerstvo životního prostředí, a to kvůli námitce ekologických sdružení, podle kterých byl krajský úřad v Pardubicích v této věci podjatý.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související