Hnízdo s nejlepším rozhledem. Lezci nainstalovali na chvaletický komín budky pro sokoly

4. březen 2021 08:19

Na 300 metrů vysokém komíně Elektrárny Chvaletice mohou začít hnízdit sokolové stěhovaví. Podnikoví hasiči jim zhruba v polovině komína připravili budky a do nich stelivo. Komín je jedním z nejvyšších v Česku.

Čtyřčlenný lezecký tým do výšek 120 a 160 metrů dopravil 50 kilogramů keramzitu, který slouží jako stelivo do budek pro sokoly. Výstup a instalace steliva zabraly více než dvě hodiny.

Sokol stěhovavý

„Keramzit jsme si rozdělili do dvou břemen, která je pak jednodušší vytáhnout pomocí kladky a provazu na jednotlivé ochozy,“ řekl jeden z lezců Michal Rambousek. Hnízdění sokolů začíná v tomto období. Speciální budky lezecké týmy instalovaly ve Chvaleticích i v roce 2017. Od té doby si je dravci pravidelně prohlížejí, zatím se v nich však neusídlili.

V areálu elektrárny ale hnízdí několik párů poštolek. „Sokoli se pohybují ve vyšší výšce než poštolky. K hnízdění potřebují klidné místo, kam se nedostane člověk. Oproti tomu poštolky využívají spíše dutiny na rozmanitých stavbách, například větrací šachty, průduchy na půdy, výklenky či římsy,“ řekl ornitolog Václav Beran ze společnosti Alka Wildlife, která s energetickou firmou spolupracuje.

Elektrárna Chvaletice

Elektrárnu vlastní skupina Sev.en Energy, budky nechala instalovat i v Elektrárně Počerady. Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Hnízdí na skalách, protože ale mizí jeho přirozené biotopy, přizpůsobuje se. V ČR pravidelně hnízdí přes 100 párů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související