Místo balónků bubliny. Zrcadlo umění nechce zatěžovat přírodu

11. červen 2019

Jarní část městských slavností v Pardubicích nabídne tradiční akce na netradičních místech. Jiný tentokrát bude i samotný začátek. Přehlídka potrvá od čtvrtka 13. do soboty 15. června.

Zahájení festivalu uvidí ve čtvrtek od 10 hodin Pernštýnské náměstí. Obejde se to bez vypouštění balónků. „Z mnoha důvodů jsme se rozhodli pro změnu. S balónky nebyla až taková zábava. Navíc nechceme zbytečně zatěžovat přírodu dalšími plasty. Dětem tedy rozdáme bublifuky a při zahájení vypustíme bubliny,“ říká za organizátory Jana Fiedlerová.

Univerzita, film a hudba

Hned první den Zrcadla umění nabídne Vědecko-technický jarmark Univerzity Pardubice. Zahraje dětská kapela Pískomil se vrací. Tradičně se chystá přehlídka Pardubický skřivan, tentokrát v Základní umělecké škole Pardubice-Polabiny v Lonkově ulici.

„Večer krásných smyčců se přesouvá do Kulturního domu Hronovická, protože nám chybí rekonstruované prostory zámku a Příhrádku. Součástí je i divadelnická část, kde využíváme prostor na Dvorku Štěpána Bartoše. Improshow sehrají Paleťáci. Se Zázračným cvičením se představí Divadlo Exil.“

Pardubičtí Paleťáci se věnují improvizačním technikám

Čtvrtek podle Fiedlerové završí na Pernštýnském náměstí beseda s herečkou Bárou Seidlovou a režisérem Karlem Smyczkem následovaná promítáním pohádky Lotrando a Zubejda. „Spolupracujeme s Kinematografem bratří Čadíků. Na místě bude už od dopoledne stát filmová maringotka s vystavenými starými filmovými stroji.“

Montujeme na bulváru

V pátek se hlavní dění Zrcadla umění přesune na třídu Míru. Do 13 hodin tam proto nepojede MHD. Během workshopu s výtvarnicí Nikolou Březinovou děti přetvoří vraky kol na různé objekty. Následně budou na místě vystavené.

„Přidá se taneční vystoupení folklorní skupiny Radost anebo Vem Camara capoeira Pardubice. V Machoňově pasáži vystoupí Crazy Saxophones pod vedením Pavla Merty a nevidomý muzikant ze Základní školy a Praktické školy Svítání Pavel Diblík. Posezení v Tyršových sadech zpříjemní studenti pardubické konzervatoře,“ pokračuje Fiedlerová.

Na Pernštýnském náměstí se pak můžete těšit na folkovou skupinu Pouta. V Automatických mlýnech vyroste mobilní dopravní hřiště ve spolupráci se Střední školou automobilní v Holicích a s pardubickou městskou policií.

Sobota s muzikou

Poslední festivalový den na pódium na náměstí pozve známé kapely jako JK Band, The May Revolution anebo Hlavou dolů, případně Kalkata Band.

Město Pardubice na pořádání spolupracuje s DDM Alfa Pardubice, Základní uměleckou školou Polabiny v Lonkově ulici, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery. Skládačka s podrobným programem je k dispozici v informačním centru.

autor: Jakub Malý
Spustit audio