Místo vejce banán. Veganky pečou bábovku

21. listopad 2014

I tak se dá nahradit potravina živočišného původu. Bábovka s banánem místo vajíčka prý nemá chybu.

Řekly nám to Kateřina Balcarová a Veronika Chládková – autorky kuchařky, která radí lidem, jak nahradit maso, mléko nebo sádlo.

Ať už jíte maso nebo ne, přiznejme si, že česká kuchyně je velmi těžká a plná tuků. Pokud byste si chtěli vyzkoušet některé odlehčené vánoční recepty, tady jsou:

Můžete také zkusit nepečené cukroví – jáhlové kuličky.

Jáhly stačí uvařit ve vodě a vzniklou kaši smíchat s datlovým sirupem, sušeným kokosem, tahini (pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli), kakaem nebo karobem. Karob je svatojánský chléb či rohovník, jedná se o plodinu rostoucí ve Středomoří, která se u nás využívá jako zdravější alternativa kakaa. Obsahuje mnoho bílkovin ,minerálů a vitamínů. Neobsahuje naopak kofein.

Tvoříme kuličky, které obalíme v sušeném kokosu nebo nasekaných oříšcích a dáme chladit do lednice. Výroba trvá asi 20 minut a výsledek stojí za to. Toto zdravé cukroví má mnoho variant, protože stačí přidat rozinky nebo oblíbené sušené ovoce a chuť je pokaždé jiná.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.