Místo věznice byty, stát by mohl prodat ústav v Králíkách soukromníkovi

25. leden 2017

Možnost otevření věznice působí v Králíkách na Orlickoústecku jako rozbuška. Plán na využití zrušeného výchovného ústavu jako ženského vězení odmítli lidé v místním referendu. Ministerstvo spravedlnosti ale argumentuje tím, že objekt nepotřebuje žádné zásadní úpravy a současná kapacita věznic nestačí.

Na další kolo vyjednávání do města přijeli ministři spravedlnosti a financí, aby se setkali s těmi, kteří mají z otevření věznice strach, ale i s podnikateli, kteří by mezi odsouzenými mohli najít pracovní sílu.

„My to vnímáme určitě jako podraz, protože 14 dní před zahájením referenda, aby byl zahájen na katastru převod této nemovitosti pod vězeňskou službu, nám připadá jako hodně velká podpásovka,“ říká jeden z odpůrců otevření věznice Michal Souček.

Lidé jsou proti věznici

Připomíná také výsledek, kdy většina hlasujících byla proti věznici: „Ve středu města by tento objekt zkrátka neměl být, protože tady je smuteční síň, vedle máte hřbitov, támhle máme zdravotní středisko. Myslíme si, že věznice by měly být zřizovány za městem.“

Bývalý výchovný ústav v Králíkách

Na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a ministra financí Andreje Babiše (ANO) zrovna přátelské přivítání před budovou nečekalo.

„My jsme zároveň jednali samozřejmě tady se zástupci firem, kteří mají zase obrovský problém, že mají nedostatek zaměstnanců,“ upozorňuje Andrej Babiš na další argument pro věznici.

Čtěte také

Možné je podle něj i to, že stát prodá budovu soukromému zájemci: „Je to investor do cestovního ruchu, takže by tam postavil nějaké byty. Budeme nějakým způsobem analyzovat možnosti jinde, možná se zamyslet a postavit nějaký objekt na zelené louce, pokud by to bylo výhodnější než rekonstruovat nějaké další.“

Ale ani varianta využít ústav v Králíkách definitivně nepadla, popsala další kolo vyjednávání nezávislá starostka Králík Jana Ponocná: „Ten výsledek je takový, že buď se domluví s investorem na odkoupení domu, nebo tady věznici zřídí.“

Žádný konkrétní termín, kdy mají jednání skončit, zatím neexistuje.

autor: kop
Spustit audio