Mladá krev ve Východočeském divadle. Pardubický LAIK je v republice raritou

14. duben 2023

Mladé divadelní studio LAIK je raritou. Je totiž velmi silně propojeno s Východočeským divadlem Pardubice, což jinde v republice podle dramaturgyně Kristýny Pleškové rozhodně není běžné.

„Existují sice mladé divadelní soubory, ale to jsou menší skupinky. My si vychováváme company do profesionálních inscenací, což je pro divadlo úžasné. Když potřebujeme na scéně Východočeského divadla Pardubice tanečníky nebo zpěváky, víme, kam sáhnout. Nemusíme si zvát lidi z ulice, máme osvědčenou skupinu mladých lidí, která tvoří základnu pro inscenace,“ vysvětluje dramaturgyně.

Malí Pondělníčci a zkušenější Pátečníci

Mladé divadelní studio LAIK vzniklo při Východočeském divadle v září 2013. Menší děti od sedmi do třinácti let si říkají Pondělníčci, protože zkouší v pondělí odpoledne. Je jich momentálně dvacet osm. Hrají pohádky na Malé scéně pro děti z mateřských škol a žáky 1. stupně základních škol. Aktuálně hrají upravenou pohádku bratří Grimmů Sněhurka a zkouší pohádku O dvanácti měsíčkách, což je autorský muzikál Kristýny Pleškové. Na premiéru se zájemci mohou těšit v listopadu 2023.

Pátečníci zkouší každý pátek, členy jsou mladí lidé od čtrnácti let výš, studenti vysokých škol nejsou výjimkou. Momentálně jich je třicet. Aktuálně hrají autorský muzikál Kristýny Pleškové Showtime. Derniéra bude 1. května v 18 hodin.

Nově začínají zkoušet hru na vážné téma: Přestupní stanice Strach. „V této hře se podíváme do psychiatrické léčebny, ve které se psychiatr v podání herce Davida Kopeckého setkává s velmi náročnými problémy jako jsou anorexie, drogy, sebepoškozování a deprese. Úmyslně jsme zasáhli do citlivějších témat, myslím si, že by to mohlo mladé návštěvníky divadla zaujmout,“ doufá dramaturgyně.

Pátečníci zvou na derniéru Showtime

Divadelní hra Showtime je prvním kompletním autorským muzikálem Mladého divadelního studia LAIK. A o čem je? Jaké to je, když na vás celý svět kouká spatra, o tom dobře vědí děti z dětského domova. Na denním pořádku tu jsou urážky i naprosté nepochopení okolí. To jediné, co mají a v čem cítí jistotu, je jejich dětský domov, stará kůlna, ředitel domova Štěpán a jeho kolegyně Klára a Gábina.

Jako by nestačilo, že to už tak nemají v životě jednoduché, zdá se, že přijdou o ten jediný domov, který kdy poznaly. Nová radní Laura Doležalová totiž přichází s informací, že město již nemá na provoz takové instituce dostatek peněz, a že jediným východiskem je domov zavřít. 

Nikdo nechce o svůj domov přijít, a tak se nabízí to jediné – bojovat! Děti se rozhodnou uspořádat velkou show, na které chtějí předvést, co v nich doopravdy je. Bude to ale stačit? Podaří se jim zachránit jejich jediný domov?

Podle mladých herců Davida Kopeckého a Barbory Halákové je velmi těžké zaujmout mladé publikum, které je zvyklé na zrychlené vnímání informací ze sociálních sítí. „Dnešní mladá generace má asi problém se soustředit. Ale pusa nebo facka na jevišti podle mých zkušeností vždycky zaberou,“ směje se mladý a nadějný herec David Kopecký.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.