Divadlo volného času představují ochotníci z našeho kraje

Nemají herecké vzdělání, divadlo se ale stalo součástí jejich života. Jako ochotníci se mu věnují ve svém volném čase na jevišti kulturních domů, společenských sálů nebo dokonce vlastní scény.

V únorových dílech pořadu Na nedělní vlně z Pardubic se vydáváme za herci neprofesionálního, amatérského divadla, kteří působí na scénách měst Pardubického kraje. Za lidmi, kteří milují příběhy, jeviště, publikum a nedají dopustit na svoji hereckou partu. Představujeme vám divadelní soubory z Holic, Pardubic, Chrudimi a Bystrého.

Chrudim: zvládnou dvě inscenace najednou

Domovskou scénou Divadelní souboru Jana Nepomuka Štěpánka je městské divadlo v Chrudimi. Herci zkouší na jeho malé i velké scéně a klidně třeba také v zákulisí, když je potřeba nastudovat hned dvě inscenace najednou. Soubor založili v roce 1992, sešli se v něm herci divadelních spolků, které dříve působily pod hlavičkou chrudimských podniků. Soubor aktivně hraje po celý rok a v současné době nově nastudovává komedii S tvojí dcerou ne! nebo tragikomickou inscenaci z prostředí krematoria.

Inscenace hry Dívčí válka v podání herců souboru J. N. Štěpánka Chrudim

Ochotnické divadlo v Bystrém u Poličky má velmi dlouhou tradici, a to více než 150 let. Historii místních ochotnických souborů aktuálně představuje výstava v městské knihovně. Bysterští ochotníci od roku 1871 nastudovali více než 300 titulů divadelních her! Byly doby, kdy v Bystrém působily současně hned tři divadelní spolky. Na bohatoou divadelní tradici teď navazuje poměrně mladý divadelní soubor J. V. Kryšpína. Do svého názvu si dal jméno zakladatele českého divadlo v Bystrém. Premiéru posledního představení chystá na březen 2023. 

V Holicích hráli už v roce 1843

Divadelní soubor Kulturního domu v Holicích baví diváky už přes šedesát let. Má na co navazovat, město má skutečně dlouhou divadelní tradici. První ochotnické představení se tam konalo už v roce 1843. Od té doby vznikla v Holicích řada divadelních souborů, v šedesátých letech 20. století se herci spojili pod křídly Kulturního domu. Inscenace divákům představují každoročně a v Holicích také po více než čtvrtstoletí pořádají Národní přehlídku jednoaktových her.

Zkouška inscenace Krysí dům bysterských ochotníků

V centru Pardubic, v suterénu Machoňovy pasáže, působí divadlo Exil. Má za sebou více než sto nastudovaných inscenací a desítky ocenění.  V současnosti tvoří jeho ansámbl na čtyřicet herců a řada režisérů. Do Exilu přicházejí po práci. Řidič autobusu, sestřička z nemocnice, novinářka, projektantka, učitelka i důchodkyně. Divadlo prostě spojuje.

Spustit audio

Související